Volledig scherm
Het voormalige ziekenhuis aan de Burgemeester de Kuijperlaan. © Peter van Erp/BD

Gemeente en COA bereiken akkoord over voorwaarden voor noodopvang van 300 vluchtelingen in Veghel

VEGHEL - De gemeente Veghel en het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) hebben overeenstemming bereikt over de inrichting van de noodopvang voor vluchtelingen aan de Burgemeester de Kuijperlaan in Veghel. Dit maakte de gemeente donderdag bekend.

Belangrijke eis was dat de opvang voor maximaal 300 vluchtelingen is en voor de duur van maximaal één jaar. "Naar aanleiding van de inbreng van omwonenden en belanghebbenden hebben wij randvoorwaarden aangevuld en aangescherpt. Deze zijn overgenomen in het bestuursakkoord", meldt wethouder Jan Goijaarts namens het college.

"Naast de bestuursovereenkomst is een driepartijen-overeenkomst gesloten tussen de gemeente Veghel, het COA en de eigenaren van het voormalige ziekenhuiscomplex: BrabantWonen en AM. Dit om maximaal grip te hebben op de duur van de huurovereenkomst", zegt Goijaarts.

Cameratoezicht
Een andere voorwaarde die is opgenomen in het bestuursakkoord is dat er een overlegcommissie komt waarin plaats is voor (vertegenwoordigers van) omwonenden en belanghebbenden. Verder is overeen gekomen dat er 24 uur per dag toezicht is. Waar nodig zullen camera’s worden aangebracht en wordt het hekwerk gerepareerd. Het COA zorgt, in samenwerking met vrijwilligers en de gemeente, voor een goede dagbesteding voor de vluchtelingen in de noodopvang. Deze gaat naar verwachting omstreeks 1 mei open.

Gezondheidscentrum
Behalve met het COA en met de eigenaren van het complex zijn afspraken gemaakt met onder meer onderwijsinstellingen. Zo hebben het Fioretti College en het Zwijsen College zich bereid verklaard in de noodopvang onderwijs te verzorgen aan 12 tot 15-jarigen. In medische zorg wordt voorzien door het COA zelf. De voormalige huisartsenpost in het oude ziekenhuiscomplex zal in gebruik worden genomen als gezondheidscentrum voor asielzoekers.

Voor inwoners, clubs of verenigingen die zich willen inzetten voor de noodopvang in Veghel – of overwegen dat te gaan doen - organiseren de gemeente Veghel, het COA, Ons Welzijn en Vluchtelingenwerk een informatiebijeenkomst. Deze is op woensdagavond 20 april in het stadhuis in Veghel.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchteling.

Meierijstad