Eén van de ideeën om groente en fruit langer en beter houdbaar te houden in de supermarkt is de vernevelaar.
Volledig scherm
Eén van de ideeën om groente en fruit langer en beter houdbaar te houden in de supermarkt is de vernevelaar. © Philip van den Brand

Grote belangstelling voor open dag Verspillingsfabriek

VEGHEL - Met ruim 1.500 bezoekers was de eerste open dag van De Verspillingsfabriek in Veghel zondag een succes. Het onderwerp voedselverspilling is 'hot'.

Bewustwording. Dat is waar het om draait als je De Verspillingsfabriek bezoekt. Overal vliegen duizelingwekkende cijfers en talloze quotes van borden, spandoeken en de muren van het gebouw op je af. '14 procent van het voedsel dat we in Nederland kopen komt in de vuilnisbak terecht' en 'Per jaar verspillen we in Nederland 5 miljard aan voedsel'. ,,Dat is toch iets om je zorgen over te maken", vindt Jannete van Boxtel (66) uit Veghel die thuis niet zomaar iets in de kliko gooit. De achterliggende boodschap van al die cijfers is helder. We moeten veel bewuster met ons voedsel en de productie ervan omgaan.

Tomatensoep

Bob Hutten is bedenker van De Verspillingsfabriek. Vanaf het doek in een mini-bioscoop spreekt hij tientallen belangstellenden toe. Hij laat zien wat er allemaal wordt weggegooid. Zinloos, want heel veel producten zijn nog uitermate geschikt voor consumptie. Als tastbaar bewijs wordt even verderop tomatensoep, bereid van 'overtollige' en 'ongeschikte' tomaten, uitgedeeld. Het is één van de producten die in zijn Verspillingsfabriek wordt gemaakt. 

Er is echter meer te zien in THREE-SIXTY, het centrum voor circulair ondernemen, waar partijen samenwerken die voedselverspilling tegen willen gaan. De kantoor- en vergaderruimtes zijn hip ingericht met veel hergebruikte materialen en meubels. 

Zondag 18 maart is van 11.00 tot 16.00 uur de tweede open dag van De Verspillingsfabriek.

Een kartonnen oprichter van De Verspillingsfabriek spreekt de bezoekers toe.
Volledig scherm
Een kartonnen oprichter van De Verspillingsfabriek spreekt de bezoekers toe. © Philip van den Brand
Alle kantoor- en vergaderruimtes zijn sfeervol ingericht met hergebruikte materialen en meubels.
Volledig scherm
Alle kantoor- en vergaderruimtes zijn sfeervol ingericht met hergebruikte materialen en meubels. © Philip van den Brand
Er was grote belangstelling voor de eerste open dag van De Verspillingsfabriek
Volledig scherm
Er was grote belangstelling voor de eerste open dag van De Verspillingsfabriek © Philip van den Brand
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement