'Historisch moment voor Veghel': de brug die Noord- en Zuidkade in Veghel verbindt ligt op z'n plek

VEGHEL - In Veghel is dinsdagmorgen een brug tussen de Noordkade en de Zuidkade geplaatst. Een historisch moment, even na tien uur deze dinsdagmorgen, zo beseften de aanwezigen maar al te goed. 

Vanaf nu zijn de Noordkade en de Zuidkade in Veghel met elkaar verbonden door een vijf meter hoge, tien meter brede en 38 meter lange vakwerkbrug. Die loopt vanaf de nieuwe Blauwe Kei naar het hoofdkantoor van Jumbo aan de overkant. Nog even, en passanten die vanaf de Zuidkade over het water naar het nieuwe theater De Blauwe Kei op de Noordkade willen, kunnen eroverheen. Dat scheelt een heel stuk omlopen. Ook kunnen bezoekers van de Blauwe Kei aan de overkant parkeren en via de brug naar hun theatervoorstelling wandelen. 

Voor bewoners van de Veghelse Bloemenwijk is de Noordkade opeens een stuk dichterbij. En Jumbo bouwt naast haar hoofdkantoor op de Zuidkade een Tech Campus. Die moet in 2018 volop draaien en is straks via de brug verbonden met de Foodmarkt van Jumbo aan de Noordkade. 

Vakwerkbrug

Jochem Fijn ontwierp de stalen vakwerkbrug. De (overdekte) brug heeft een glazen gevel en is af te sluiten voor bezoekers. Aan de buitenkant van de glazen wand is nog wel een wandeldeel, dat altijd te gebruiken is. De brug is overigens zo hoog, vanwege de doorvaart van schepen. Er zit op dit deel van het water nog beroepsvaart voor Victoria Mengvoeders.

Volledig scherm
Het moment waarop de brug in Veghel op haar plek geplaatst wordt. © Lieke Mulder/BD
Volledig scherm
Nog een meter en de brug staat op de pijlers. © Lieke Mulder/BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement