Volledig scherm
Grote belangstelling voor de stokoude Amerikaanse veteranen op basecamp in Veghel. Links, op de rug bezien, Joe Reilly (93). Hij staat steeds op als hij het woord neemt. © Peter van Erp/BD

Hoogbejaarde veteranen zijn sterren op basecamp Veghel

VEGHEL - De jongste zijn 89, de oudste 93. De Amerikaanse veteranen die dinsdag het basecamp van Operatie Market Garden 2014 bezochten zijn oud en broos. Maar in Veghel waren ze de sterren van de dag. Levende monumenten. 

Neem Joe Reilly (93). Zeventig jaar geleden dwarrelde hij met zijn mortier neer bij Eerde, nadat hij eerder in de eerste golf op Utah Beach in Normandië landde en later nog in de vuurlinie bij Bastogne lag tijdens het Ardennenoffensief. Drie cruciale momenten in de wereldgeschiedenis. Nu is hij voor het eerst terug in Nederland. Hij gaat deze week terug naar Eerde, waar zijn vriend Jacob Wingard sneuvelde in de molen. "Gisteren heb ik nog bloemen gelegd op zijn graf in Margraten." In juni was hij al op Utah Beach en in december bezoekt hij Bastogne opnieuw. De boodschap van Joe en de andere veterenan: oorlog is niet leuk. Een andere mens dood maken zeker ook niet. "Maar soms moet je wel terwille van de vrede en vrijheid", sprak Steve Weiss (89).

Bekijk ook de fraaie portretten die Hanna 't Sas maakte van de veteranen.