Volledig scherm
Fer van Campen. © Van Assendelft Fotografie

'Ik ben buitengewoon verknocht aan PieterBrueghelHuis'

VEGHEL - ,,Voor je het weet word je ermee vereenzelvigd ", zegt oud huisarts Fer van Campen (70) uit Veghel. Als lid van de initiatiefgroep stond hij aan de wieg van wat nu de plek is waar kwetsbare mensen 'geluk kunnen halen en brengen'; het Pieter BrueghelHuis.

Van Campen stopte als voorzitter van Alzheimer Nederland, afdeling Oss-Uden-Veghel, om zich daar vooral mee bezig te houden. Het is nu enkele weken open. ,,We zijn pas net onderweg. Mensen moeten ons nog meer weten te vinden. Daarom hebben we veel ambassadeurs nodig."

Kwetsbaar
Daar waar voorheen schilder-, beeldhouw- of smederijcursussen gegeven werden, kunnen nu mensen terecht die geen zorgindicatie hebben, maar het niet makkelijk hebben en kwetsbaar zijn. Alleen of samen met mantelzorgers kunnen ze er mensen ontmoeten en activiteiten doen waar ze gelukkig van worden. Voor Van Campen zelf werkt het al. ,,Ik ben hier buitengewoon aan verknocht."

Niet alleen dementerenden, maar ook chronisch zieken, mensen die eenzaam zijn, een niet aangeboren hersenletsel hebben, of mensen die verder af staan van de arbeidsmarkt, zijn welkom. ,,En natuurlijk is dit een plek voor mensen die op vrijwillige basis iets willen betekenen voor een ander."

Uitbreiding
Er zijn al de nodige activiteiten maar er wordt hard gewerkt aan uitbreiding. ,,We doen dat graag met de woorden van de cabaretiers Frans Halsema en Gerard Cox: 'Roept u maar!' We laten onze gasten graag meedenken om zo tot activiteiten te komen, waar we zelf nooit aan gedacht zouden hebben. We denken hier in mogelijkheden, laten beperkingen verdwijnen en geven iedereen een betekenisvolle dag." 

Geschiedenis
De problematiek rondom ouder worden en dementie wordt de komende jaren alleen maar groter. Van Campen: ,,Iets waar onze samenleving een antwoord op moet geven. En deze boerderij, waar onze drie kinderen jarenlang kwamen, stond te verkommeren. Ik ben nogal van de geschiedenis en ken de historie van deze plek. Die gaat me aan het hart. Hoe leuk is het dat het gelukt is om die te behouden met behulp van vele anderen."

Meierijstad