Volledig scherm
Steven Brunswijk © NPO

Jarige Noordkade barst uit de voegen op feestdag

VEGHEL -  Het fabriekscomplex aan de Noordkade in Veghel bestaat honderd jaar én theater De Blauwe Kei opent op deze plek maandag officieel de deuren: genoeg aanleiding voor uitgebreide, gratis toegankelijke festiviteiten en optredens zondag aan de Noordkade. 

Vanaf de openingsact om 11 uur door 'Mister Poehaa' treden onder meer verschillende artiesten op, zoals in de Podiumzaal de twee The Voice Of Holland-deelnemers Erwin Nyhoff en Charly Luske en in het Magazijn Braboneger Steven Brunswijk en Yvonne van den Eerenbeemt.  De gebruikers van de Cultuurfabriek op het Noordkadeterrein verzorgen demonstraties met dans, muziek, theatervoorstellingen en beeldende kunst.  In bioscoop Industry is gratis de speciaal voor 100 jaar Noordkade gemaakte documentaire te bekijken. 

'Sacrale allure'

,,Hoe een vervallen fabriekspand kan verworden tot een culturele  hotspot met een haast sacrale architectonische allure", schrijven de makers. ,, Hoe mensen zich kunnen verheffen in een omgeving waar eerder gezwoegd en geploegd werd". Filmmakers Michiel Kerkhoff en Pepijn Tebrunsvelt tonen dit in ‘De magie van de Noordkade’. De documentaire gaat zondag 9 september in première en is gratis te zien om 11.30 uur, 13.00 uur, 14.30 uur en 16.00 uur.

Natuurlijk is ook museum SIEMei open en biedt verhalen van 100 jaar CHV.  In café De Afzakkerij spelen onder meer de singer-songwriters Anne & Simone en later Q-size en Innersoul.

Verdere activiteiten variëren van schminken en kleuren de foyer van de apotheek,  het tekenatelier en een optreden van het jeugdorkest Frisselstein in de Malerij tot livemuziek,  een 'smaakmakershoek',  winkeldemonstraties en een app-lancering in de Proeffabriek.

Meer informatie over het programma - zondag van 11.00 tot 18.00 uur -  is te vinden op chvnoordkade.nl.