Jeu de Boulebaan in het klooster van de Franciscanessen in Veghel
Volledig scherm
Jeu de Boulebaan in het klooster van de Franciscanessen in Veghel © Van Assendelft

Jeu de boulen in oude Veghelse gymzaal

VEGHEL - Vroeger was het de gymzaal voor meisjes van de kweekschool, daarna refter voor de Zusters Franciscanessen in Veghel. Nu ligt er een kunstgrasmat en kunnen ouderen van Wijnu er volop jeu de boules spelen.

Het idee ontstond enkele maanden geleden toen Coen Hendriks van Zenzo, die de leegkomende boedel van de zusters langzaam van nieuwe bestemmingen aan het voorzien is, met Thijs Swinkels van Brownies & Downies een rondgang maakte door het klooster. „Thijs zei ‘prima plek voor een binnenboulesbaan’. Dus zijn we gaan nadenken of dat kon. De zusters uiteraard gevraagd of ze dit zagen zitten. En die wilden dat wel.”

Yvonne van Geffen, die voor de zusters coördinator is van de werkorganisatie, vond het ook een leuk idee. „De refter als ontmoetingsplek voor mensen uit Veghel die er komen jeu de boulen. Dat is een herbestemming die in de geest van de zusters past.”

Op 160 vierkante meter hebben ze nu zes recreatiebanen of drie professionele als ze de volle lengte van de banen willen gebruiken. Woensdag om 14.00 uur is de officiële opening van de binnenbanen in Veghel. Dan mogen de zeventig boulesleden los.