Volledig scherm
Concentraties gevaarlijke stoffen in pastaproducten AH, Aldi, Jumbo en Lidl volgens onderzoek Foodwatch. © Foodwatch

Jumbo en Lidl pakken oliën in verpakkingen voedsel aan

VEGHEL - Supermarktketen Jumbo, met een hoofdkantoor in Veghel, gaat samen met keten Lidl gevaarlijke minerale oliën in verpakkingen weren. Dat meldt Foodwatch woensdag. Er worden door de twee supermarkten voortaan eisen gesteld in de inkoopvoorwaarden als het gaat om vervuiling door verpakkingen in voedsel.

Lidl gaat nog een stapje verder en stelt strenge eisen aan de de gevaarlijke minerale oliën MOAH en MOSH (afkortingen van koolwaterstoffen), als eerste supermarkt van Nederland.

Ook Jumbo heeft ondertussen eisen over minerale oliën opgenomen in haar inkoopvoorwaarden, al gaan die minder ver. Dit hebben beide supermarkten aan Foodwatch toegezegd. Albert Heijn en Aldi hebben Foodwatch laten weten nog geen beleid te hebben om minerale oliën structureel uit hun producten te weren.

Zorgen
Voor MOSH stelt Jumbo helaas helemaal geen limiet, ondanks dat de Jumbo-spaghetti in een eerdere test van Foodwatch zorgwekkende hoeveelheden MOSH bevatte.

Kankerverwekkend
De stof MOAH staat erom bekend kankerverwekkend te zijn, terwijl MOSH ervan wordt verdacht weefselschade te veroorzaken. De vervuiling komt vaak door de drukinkt in de (gerecyclede) kartonnen verpakkingen. In antwoord op Kamervragen deed de minister daarom al tweemaal een oproep aan bedrijven om hun verantwoordelijk te nemen en veilige producten te garanderen.

Volledig scherm
© Bert Jansen

Meierijstad