Volledig scherm
© ANP

Jumbo is stakingen beu en gaat verder zonder vakbond; acties gaan door

UPDATEVEGHEL - Supermarktketen Jumbo wil niet langer een cao met de vakbonden afsluiten. Het bedrijf gaat een eigen arbeidsvoorwaardenregeling opzetten met de ondernemingsraad.

Volgens Van Veen zijn de al twee weken durende acties bij de distributiecentra niet in het belang van de werknemers. De vakbonden vertegenwoordigen volgens hem maar een heel klein deel van de werknemers.

,,Nog voordat de onderhandelingen goed en wel waren gestart, zijn FNV en CNV van tafel weggelopen om vervolgens niet meer terug te keren", zegt CEO Frits van Eerd. ,,Vanaf eind maart proberen wij de vakbonden weer aan tafel te krijgen, maar onze uitnodigingen werden stelselmatig afgewezen zonder duidelijke reden.” 

Acties gaan door
,,Jumbo zet hiermee de klok ineens ruim een eeuw terug”, reageert bestuurder Pien Zijlsta van CNV Vakmensen. Alle macht bij de directeur en schijnkracht bij de OR. Ongehoord wat Jumbo hier doet. Je neemt jouw werknemers heel erg niet serieus op deze manier. De acties gaan dus gewoon door.”

Debbie van Leiden, bestuurder FNV Handel, liet weten dat het besluit van Jumbo niets verandert aan de koers van de vakbond: ,,Het feit dat Jumbo afspraken met de OR wil maken, verandert niets aan onze koers. De werknemers willen een goede cao met daarin afspraken over het terugdringen van werkdruk door tijdelijke krachten vaste banen te geven. Dat is waar we voor strijden, en die strijd zetten we voort.”

De bonden eisen een loonsverhoging van 2,5 procent en lagere werkdruk. ,,We willen pas onderhandelen als Jumbo bereid is onvoorwaardelijk over de eisen te spreken," aldus FNV.