Volledig scherm
De actievoerders wachtten buiten de rechtbank het oordeel van de rechter af. © Roy van der Lee

Jumbo verliest rechtszaak: Personeel distributiecentra mag staken

UPDATEVEGHEL/UTRECHT - De rechter heeft de vakbonden niet verboden te gaan staken bij de distributiecentra van Jumbo. Dat is de uitkomst van het kort geding dat Jumbo had aangespannen tegen de bonden. Het supermarktconcern leed de afgelopen dagen al een half miljoen euro verlies door stakingen van de distributiemedewerkers. Dat zei de advocaat van de Veghelse supermarktketen donderdagmiddag tijdens een kort geding.

Jumbo spande een zaak aan tegen de vakbonden, om de staking te verbieden. Als die tot Pasen door zouden gaan, zou het verlies oplopen tot twee miljoen euro, zegt de advocaat. Onder andere door vertraging van vrachtwagens en het feit dat klanten kiezen voor andere supermarkten. 

De volledige overweging van de rechter om de staking bij de distributiecentra toe te staan komt op 19 april. Debbie van Leiden (FNV) is dolgelukkig. ,,Hopen dat nog meer mensen zich nu aansluiten".

 In een verklaring zeggen vakbonden FNV Handel en CNV Vakmensen verheugd te zijn. ,,Dit is een overwinning van de werknemers. Zij hebben laten zien dat ze bereid zijn om te vechten voor een goede cao en de rechter geeft hun gelijk."

Lees verder onder de video

De advocaat van de vakbonden is verbaasd dat Jumbo spreekt van grote verliezen. ,,Dat staat in groot contract met uitlatingen in de media, dat het meevalt met de schade bij Jumbo'', zegt hij. ,,De onderbouwing van die half miljoen euro ontbreekt en schade is bovendien geen argument om de staking te stoppen.'' Dat kan alleen in uitzonderlijke gevallen, en daarvan is volgens hem geen sprake.

200 medewerkers

Bij de rechtbank in Utrecht zijn ongeveer 200 werknemers van de distributiecentra van Jumbo. Daar besluit de rechter donderdagmiddag of de staking van de medewerkers door mag gaan.

Eén van de actievoerders is voorzitter Ron Meyer van de SP. Hij staat achter de werknemers, die sinds dinsdag staken voor een betere cao. Het protest in Utrecht verloopt gemoedelijk. Er wordt wat vuurwerk afgestoken en er is muziek.

Verboden

Volgens Jumbo hebben vooralsnog niet veel winkels last van de staking, maar het Veghelse supermarktconcern wil wel graag dat haar mensen weer aan het werk gaan. Daarom eist ze dat de staking door de rechter wordt verboden

Als het aan de Jumbo-medewerkers en vakbonden FNV en CNV ligt, gaan de acties gewoon door. Als de rechter besluit dat dat mag, gaan de acties mogelijk later deze week verder bij de winkels van Jumbo. 

Volledig scherm
Er staan zo'n 200 medewerkers van de Jumbo voor de rechtbank in Utrecht. © Roy van der Lee/BD