Volledig scherm
© Thinkstock

Karttalenten uit Veghel staren zich niet blind op Max

VEGHEL - De kartende broertjes Glenn (14) en Kay (15) van Berlo merken het Max Verstappen-effect. “Op school vertellen klasgenootjes ineens over een Formule 1-race die ze hebben gekeken”, zegt Glenn. Kay: “En op kartscholen, voor kinderen die beginnen, is het de laatste maanden veel drukker.” Glenn: “Natuurlijk is hij een voorbeeld voor ons, want hij komt ook vanuit het karten. Maar wat hij presteert is wel heel extreem.”

Glenn en Kay hebben hun eigen routekaart op weg naar de top. Nog jaartje of 2 karten en dan overstappen naar een klasse zoals de Formule 4. En dan zien ze wel verder. Hun doel voor de toekomst is duidelijk. “We willen er ons beroep van kunnen maken”, zegt Glenn. De Formule 1 is dan het hoogst haalbare. “Maar daar zijn 22 plekjes die iedereen wil hebben, dus die kans is gewoon erg klein”, klinkt het realistisch uit de mond van Kay. “Er zijn genoeg andere mooie klasses. De DTM bijvoorbeeld. Of racen in teams zoals bij de 24 uur van Le Mans. Dan kunnen we misschien samen rijden”, droomt hij hardop.

Om die droom na te jagen zijn de 2 bijna elke dag met autosport bezig. Ze rijden vele honderden rondjes maar doen ook conditietraining. “Dan gaan we hardlopen of naar de sportschool. Zeker bij races waarbij het 40 graden is, is het belangrijk om fit te zijn”, zegt Kay. Voor wedstrijden zijn ze regelmatig in Spanje, Frankrijk of Italië. “Met onze scholen hebben we allebei de afspraak gemaakt dat we lesdagen mogen missen zolang onze cijfers goed blijven.”

Meierijstad