Volledig scherm
Veehouder Marcel Verhoeven uit Keldonk © Van Assendelft

Keldonks echtpaar woedend, maar minister heeft nu spijt van harde woorden: 'Impact onderschat'

KELDONK - Minister van Landbouw Carola Schouten betreurt dat bij de 'kalverfraude het beeld is ontstaan dat melkveehouders op grote schaal fraudeerden. 

,,Ik heb onderschat wat de impact is geweest door dit zelf zo naar buiten te brengen", zegt zij zaterdag in de Volkskrant. In het Brabants Dagblad liet onder meer een boerenechtpaar uit Keldonk weten onthutst te zijn over de fraudelijst van de minister.

Schouten maakte begin februari bekend dat van 2100 boerderijen geen dieren mochten worden aan- en afgevoerd, wegens fouten in hun kalverenadministratie.

Geknoei en fraude

Ze sprak van ,,geknoei" en ,,fraude", waardoor het beeld ontstond dat boeren op grote schaal met hun administratie rommelden, iets wat haar op grote kritiek van de sector kwam te staan. Inmiddels hebben 1700 van de geblokkeerde bedrijven hun administratie op orde.

In de Volkskrant erkent Schouten dat ze niet wist in hoeverre sprake was van fouten of van gesjoemel en dat ze heeft onderschat hoe haar woorden overkwamen. ,,Het was echt niet mijn intentie om een hele sector weg te zetten", zegt Schouten.

Gecriminaliseerd

Marcel en Henny Verhoeven uit Keldonk voelden zich door minister Schouten gecriminaliseerd. Henny: ,,Ze heeft het over grootschalige fraude, zet bedrijven acuut op slot, terwijl in ons geval met één telefoontje alles opgelost zou kunnen zijn. Dat neem ik haar heel erg kwalijk. Heus, er zal door een aantal boeren gefraudeerd zijn. Maar dit vind ik een stap te ver gaan. Ik zou straks graag horen bij hoeveel van de 2100 bedrijven er echt sprake is van fraude."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement