Volledig scherm
Kievitten op Doornhoek © Foto Weidevogelgroep Boerdonk

Kievitspaar broedt op Doornhoek in Veghel

VEGHEL - Een opsteker voor ZLTO: een paartje kieviten vindt één van de percelen van het bedrijventerrein Doornhoek die door ZLTO beheerd wordt zeer aantrekkelijk en is daar gaan broeden. Aangrenzend aan dit perceel is nog een nestje gevonden.

De kievit is een van de talrijkste weidevogels maar het aantal gaat achteruit; schattingen zijn dat het aantal broedparen per jaar met 5 procent afneemt. Deze achteruitgang is zo dramatisch dat 2016 is uitgeroepen tot Jaar van de Kievit.

Alle kansen
Weidevogelgroep Boerdonk en omstreken heeft op Doornhoek de nesten gemarkeerd zodat bij bewerking van de percelen er met een grote boog om de nesten heen gewerkt kan worden. Samen met natuurvereniging IVN en ZLTO zorgen zij ervoor dat het nestje alle kansen krijgt.

Natuur een kans
Vorig jaar heeft de gemeente Veghel ermee ingestemd dat de braakliggende percelen op Doornhoek door ZLTO beheerd zouden worden met de extra bepaling dat ook natuur op het bedrijventerrein een kans moet krijgen. Daarom zijn er vorig jaar ook randen met akkerkruidenmengels ingezaaid zodat bijen, vogels en allerlei andere dieren extra voedsel en schuilgelegenheid kunnen vinden op het bedrijventerrein.

Meierijstad