Koningin Máxima op de Noordkade in Veghel

VIDEO+TeruglezenVEGHEL - Koningin Máxima opende maandagmiddag in Veghel theater De Blauwe Kei en neemt een kijkje in het omgebouwde industriële complex van de vroegere CHV-fabriek. Daar waar honderd jaar geleden nog veekoeken, voeders en kunstmest gemaakt werden, bruist het nu van de culturele activiteiten.

In het complex zijn onder meer muziekpodia, Phoenix Cultuur kunstonderwijs, een bioscoop, een escape room, een jongerencentrum, horeca, een delicatessen-straatje en een Jumbo gevestigd. En sinds enkele maanden ook het nieuwe theater De Blauwe Kei. 

Volgens directeur Harry Vermeulen van het theater is er geen enkel theater in Nederland te vergelijken met de Blauwe Kei, vanwege de veelzijdigheid van de locatie. Naast de grote theaterzaal zijn er zoveel ruimtes van verschillende grootte en vorm beschikbaar in het gehele complex dat die zo bij  het theater en de voorstellingen betrokken kunnen worden. ,,De coöperatieve vorm maakt dat we met elkaar een slim exploitatiemodel hebben kunnen ontwikkelen", stelt Vermeulen. Het is een van de redenen waarom koningin Máxima besloot op de uitnodiging in te gaan om het theater te openen. Bovendien viert Veghel dat het voormalige CHV honderd jaar in Veghel aan de haven gevestigd is. De boeren coöperatie bracht welvaart voor veel kleine boeren in de regio en liet Veghel groeien.  Gisteren werd dit al voor en door Veghel gevierd met een festivaldag

Máxima arriveert om 15.00 uur bij de hoofdingang van de Cultuurfabriek. Ze krijgt een rondleiding  waarbij onder meer demonstraties gegeven worden door leerlingen van Phoenix Cultuur. Buiten volgt nog een optreden. De koningin opent het theater in besloten kring. Bij het verlaten van het gebouw om 16.30 uur kunnen mensen nog een glimp van haar opvangen. 

Het Brabants Dagblad deed live verslag van het bezoek van koningin Máxima. Lees hieronder de tweets van onze verslaggevers ter plekke terug.

Volledig scherm
Koningin Màxima bij Noordkade. © BD
Volledig scherm
Koningin Màxima bekijkt een dansoptreden in Noordkade. © BD
Volledig scherm
Burgemeester Van Rooij en de Commissaris van de Koning bij Noordkade. © BD
Volledig scherm
Leerlingen van basisscholen in Veghel en Schijndel staan klaar om te zingen voor Máxima. © BD
Volledig scherm
Màxima binnen in Noordkade. © BD