De koninklijke familie geniet van een ritje in de DAF-kini.
Volledig scherm
De koninklijke familie geniet van een ritje in de DAF-kini. © archief DAF Museum

'Koninklijke stoelen' in DAF Museum Eindhoven weer als nieuw dankzij Veghelse vlechtster

EINDHOVEN/VEGHEL - Een bijzondere strandwagen van het DAF Museum in Eindhoven, die in gebruik is geweest door de koninklijke familie, kreeg dinsdagmorgen twee nieuw ingevlochten rotanstoeltjes. Een taak die de Veghelse vlechtster Anita van Kraaij op zich nam.

,,De koninklijke familie gebruikte het voertuig jarenlang bij het buitenhuis in Porto Ercole in Italië.", vertelt Rob Kieft conservator van het DAF Museum. Samen met manager Joost van den Bosch zocht hij de achtergrondgegevens van het voertuig uit. ,,De strandwagen is een ontwerp van automobiel stylist Giovanni Michelotti ", vervolgt Kieft. ,,Een van de grondleggers van DAF, Wim van Doorne, kreeg de wagen voor zijn 60e verjaardag. Vervolgens schonk hij die in 1968, ter gelegenheid van de geboorte van prins Willem-Alexander, aan de koninklijke familie." Kieft vermoedt dat het voertuig in 1993 bij de start van het museum al in de collectie zat.

Tekst gaat verder onder de foto.

De DAF-kini werd in het museum bekeken door een volwassen (prins) Willem-Alexander.
Volledig scherm
De DAF-kini werd in het museum bekeken door een volwassen (prins) Willem-Alexander. © archief DAF Museum

Extra alert

Jacques Sleutels, die net als Anita van Kraaij vrijwilliger is bij Openluchtmuseum Eynderhoof, vroeg haar om mee naar de strandwagen te komen kijken. ,,De achterbank ziet er nog heel mooi uit, maar de stoelen voorin moesten wel opnieuw ingevlochten worden", zag vlechtster Van Kraay. Ze ging in haar atelier in Veghel aan de slag. ,,Je werkt altijd naar een mooi resultaat toe, maar voor een museale auto ben je extra alert. Rotan heeft lange lianen van wel 4 tot 6 meter en die moet je er dus steeds doorhalen." Het ijzeren frame van de stoelen gaf haar houvast. ,,Maar gelijktijdig was het verwerken van de rotan daardoor ook lastiger. Toch is het goed gelukt", besluit Van Kraaij tevreden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Mandaniet, vlechtster Anita van Kraaij uit Veghel, laat de lastig bereikbare plekjes zien aan de onderkant van de rotan stoel van de DAF-kini.
Volledig scherm
Mandaniet, vlechtster Anita van Kraaij uit Veghel, laat de lastig bereikbare plekjes zien aan de onderkant van de rotan stoel van de DAF-kini. © Franka Willems-Netten

Bij de overdracht in het museum is zowel de vlechtster als de medewerkers in het museum positief verrast. ,,Er is geen kleurverschil met de achterbank en de voorbanken pasen perfect in het hele beeld van de auto. Ik ben er erg gelukkig mee en publiek weet dat zeker ook te waarderen", concludeert Kieft. Volgens hem zijn er nauwelijks tien vergelijkbare strandwagens geproduceerd. ,,Maar ons museum heeft er twee in de collectie", vervolgt hij trots. ,,Ook nog een DAF Shelette namelijk, die verkocht werd aan multimiljonair Aristoteles Onassis. Hij gebruikte het voertuig om zijn vrouw Jacky Kennedy het hof te maken."

Het DAF museum, net buiten het centrum van Eindhoven, draait voor 99 procent op vrijwilligers en krijgt ruim 50.000 bezoekers per jaar.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement