Volledig scherm
De start van de Van Udenhout vijf kilometer. © Franka Willems

Krollenloop in Veghel groeit weer

VEGHEL - De derde editie van de Krollenloop had zondag 1400 inschrijvingen, onder wie 272 kinderen van vier tot en met twaalf jaar oud. Volwassenen konden bij het hardloopevenement kiezen tussen vijf of tien kilometer of de nieuwe afstand Staalbouw Hendriks Ten Miles.

Speaker Ton de Kort gaf allerlei details over de Krollenloop, genoemd naar het streekproduct: een zacht wit anijsbroodje. Ook sprak hij met sponsors en winnaars.

Leuke route
De winnaar van de Van den Udenhout vijf kilometer was Marc van Gils (49). De loper uit Eerde traint in Eindhoven en is sinds kort trainer in Uden. ,,Ik vond het een leuke route door het buitengebied en stimulerend dat er mensen langs het parcours stonden”, vertelde hij terwijl hij stond uit te hijgen. ,,Er waren veel rechte stukken, dat is fijn anders remt het af. Ook prettig dat de motorrijder voorop meereed. Ik liep voor de winst in mijn eigen dorp, niet voor een mooie tijd. Een eindsprint was niet nodig, rond de 4 kilometer wist ik een gaatje te maken. Comfortabel om niet helemaal tot het uiterste te hoeven gaan. En het is leuk om jonge gasten voor te blijven.”

Na zijn eigen loop ging Van Gils snel door. ,,Mijn vrouw José loopt vandaag ook. Voor het eerst ga ik haar nu tegemoet.”

De meeste deelnemers van de Krollenloop kwamen uit Veghel en de rest van Brabant. Lopers uit andere provincies en het buitenland, drie inschrijvingen kwamen uit Marokko, hadden meestal wel een link met Veghel.

Volledig scherm
Speaker Ton de Kort in gesprek met Marc van Gils uit Eerde. © Franka Willems
Volledig scherm
Een lange rij lopers tijdens de vijf kilometer. © Franka Willems
  1. Het Veghel van Mies Jonkers

    Het Veghel van Mies Jonkers

    VEGHEL - Noem hem gerust Mister Sinterklaasintocht, want dat geeft precies weer wat Mies Jonkers (83) is. Afgelopen weekend was hij voor de 48ste keer present, waarvan 22 edities als voorzitter van het Veghelse Sinterklaascomité. Mies werd in Zijtaart geboren, maar hij verhuisde in 1960 naar de Stationsstraat en begon er zijn schildersbedrijf. Hij werd vader, grootvader en overgrootvader. Toch kroop hij nimmer in de rol van Sint of Piet. Mies geniet meer op de achtergrond, van het kinderplezier tijdens de intocht. En hij is trots op die grote groep betrokken vrijwilligers die er altijd weer staat, weer of geen weer.

Meierijstad