Volledig scherm
© Thinkstock

'Kunnen clubs leven met drie keer een ontheffing voor alcohol?'

VEGHEL - Hebben verenigingen en dorpshuizen in Meierijstad behoefte aan meer dan drie keer per jaar een ontheffing om alcohol te schenken bovenop de normale openingstijden? Het is Team Meierijstad niet meer duidelijk.

De partij vraagt clubs om voor 9 oktober aan te geven of ze met drie ontheffingsdagen kunnen leven, want op 11 oktober neemt de gemeenteraad er een besluit over. En Team Meierijstad is bereid een amendement in te dienen om niet drie keer maar vijf keer een ontheffing te verlenen. 

De gemeente Meierijstad stelt nieuwe regels voor paracommerciële activiteiten, waarbij het gaat om het schenken van alcohol in niet-commerciële instellingen als buurthuizen en sportkantines. Meierijstad trekt de regels in de oude gemeenten Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode gelijk en schept daarmee duidelijkheid naar de horeca. Die moeten vergunningen aanvragen voor evenementen; clubs moeten dat in hun ogen ook. De gemeente wil de norm vaststellen op drie ontheffingen per jaar voor clubs en buurthuizen. 

De meerderheid van de commissie stond donderdagavond achter het voorstel van Miranda Kerkhof van Team Meierijstad om niet drie maar vijf keer een ontheffing te verlenen. Daar had de horeca volgens haar geen bezwaar tegen en veel clubs zouden er blij mee zijn. Maar na een korte uitleg van wethouder Goijaarts trokken de partijen hun medewerking aan deze verruiming plotseling in. De wethouder stelde dat alle verenigingen, wijk-, buurt- en dorpshuizen in juni waren aangeschreven over de wijzigingen, en dat daar geen reacties op waren gekomen. Hij neemt daarmee aan dat iedereen met drie ontheffingen kan leven. Maar Miranda Kerkhof zegt  andere geluiden op te hebben gevangen van verenigingen.  ,,Wij willen dan ook graag horen of ze kunnen instemmen met een maximum van 3 dagen.''