Volledig scherm
Les over de oorlog in Eerde. Re-enactors Twan van den Hurk (links) en Jochem Blok geven uitleg over de gevechten die plaatsvonden bij de Eerdse molen aan groep 7 en 8 van basisschool De Kring uit Schijndel. © Kirsten Rietbergen/BD

Live geschiedenisles over oorlog en verzet in Eerde

VEGHEL - De Amerikaanse soldaat Jacob Wingard, Pastoor Willenborg en Bertje van Roosmalen. Al deze oorlogshelden die een rol speelden in de Tweede Wereldoorlog in Eerde herleefden vandaag, tijdens een live geschiedenisles voor de groepen 7 en 8 van alle basisscholen van Meierijstad.  

Van de St. Antoniusmolen, de kerk tot aan de Zandkuilen en de Eerdse bossen werd het verhaal van de oorlog uitgebeeld. Acteurs van de Eerdse toneelvereniging en re-enactmentgroep De Klondikes waren van de partij en  vrijwilligers van het Airborne Comité.  Ze dompelden de basisschoolleerlingen onder in de tijd over de oorlog, rijdend door de straten in historische legerjeeps en gekleed in parachutistenkleding op verschillende posten in en rond het dorp. ,,We dragen zo aan zestien klassen de geschiedenis van de bevrijding over. Het is belangrijk dat alle generaties beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is'', zegt Elize Janssen van stichting de Eerdse Molen.  

Volledig scherm
Les over de oorlog in Eerde. Gerard Gloudemans speelt Bertje van Roosmalen, een verzetsman die zich moest verstoppen in de bossen. © Kirsten Rietbergen/BD

Re-enactor Twan van den Hurk geniet zichtbaar van de verhalen die hij in zijn militair pak mag vertellen. Hij verzamelt al twintig jaar alles wat met de Amerikaanse 101e Luchtlandingsdivisie, de bevrijders van Eerde tijdens Operatie Market Garden, te maken heeft. Over Gilbert Astin bijvoorbeeld, een soldaat die in zijn tank werd beschoten en in Eerde begraven is. Hij toont een foto waarop de jonge Engelsman te zien is. ,,Ik ken hem van Youtube. Hij lijkt op Dylan Haegens'', roepen een stel meiden. 

Volledig scherm
Les over de oorlog in Eerde. © Kirsten Rietbergen

Re-enactor Jochem Blok vertelt op levendige wijze over soldaat Jacob Wingard, die met een walkie talkie vanuit de Eerdse molen coördinaten doorgaf van vijandelijke doelen. Hij werd door een Duitse  sluipschutter getroffen en stierf op 22-jarige leeftijd. De kinderen luisteren met open mond, maar moeten daarna door naar de kerk, naar pastoor Willenborg die het verzet leidde en een trein wilde laten ontsporen op het Duits Lijntje. In de bossen zit zijn hulpje en verzetsman Bert van Roosmalen verstopt. Een collaborerende veldwachter die zich uitgeeft als zijn vriend zegt hem te zoeken. De kinderen wijzen hem slim de verkeerde kant op, zeggen dat ze Van Roosmalen bij de Eerdse molen hebben zien lopen. ,,Heel fijn'', bedankt Bert van Roosmalen, gespeeld door Gerard Gloudemans, de kinderen van groep 7 van de Mariaschool in Erp. De klas van juf Susan  vindt het maar wat fijn om lekker buiten les te hebben, maar de bossen mogen ze van Bert van Roosmalen niet in. ,,Daar liggen mijnen, als je erop trapt vlieg je de lucht in", waarschuwt hij. Van Roosmalen overleefde overigens de oorlog, zelfs met een schotwond in zijn nek. 

Het is, in navolging van vorig jaar, nu de tweede keer dat de groepen 7 en 8 op deze manier les over de oorlog krijgen in Eerde. Volgend jaar gaat het zeker weer gebeuren, weet de organisatie. Dan wordt het thema waarschijnlijk onderduiken.