Volledig scherm
Oud papier. © ANP

Meierijstad breekt het hoofd over het inzamelen van oud papier

VEGHEL - Tientallen mensen van organisaties en verenigingen uit de gemeente Meierijstad die oud papier inzamelen hebben dinsdagavond in het gemeentehuis in Veghel met elkaar gebrainstormd  over de toekomst. De opbrengsten en de manier van inzamelen verschillen sterk in Meierijstad; het gemeentebestuur hoopt daar meer lijn in te kunnen gaan aanbrengen. Het bestuur geeft zich daar anderhalf jaar de tijd  voor.

Dat wordt nog een hele uitdaging want de meningen lopen sterk uiteen. Waar de een zweert bij het huis-aan-huis ophalen van oud papier, zweert de ander bij inzameling op vaste plekken. De ene organisatie vindt papiercontainers handig, terwijl de andere vereniging papier liever los ophaalt. En waar de een wel gemakkelijk vrijwilligers  kan vinden die papier willen inzamelen, daar komt de ander mensen tekort komt.

Hoe dan ook, trends die voor iedereen gelden zijn dat er steeds minder oud papier wordt aangeboden door de toename van nee-neestickers op brievenbussen en de onstuitbare opmars van de digitalisering. Ook de opbrengsten van oud papier worden lager door de onzekere situatie op de wereldmarkt. 

,,Wij halen het papier elke derde zaterdag van de maand met onze rijvereniging huis-aan-huis op. Dat loopt prima en we hopen op deze manier te kunnen blijven werken", merkte een inwoner van Mariaheide op. ,,We zouden het jammer vinden als we concurrentie zouden krijgen van een andere vereniging."  

Een inwoner van Schijndel stelde dat hij juist zweert bij het gebruik van blauwe containers om papier in te zamelen. ,,Dat betekent gemak voor bewoners. En het papier blijft mooi droog." 

Verschillende betrokkenen hamerden er bij de gemeente op in ieder geval te kiezen voor niet al te ingewikkelde systemen. Oplossingen ook waarbij de opbrengsten op peil blijven. Wethouder Harry van Rooijen dankte alle mensen die aan de brainstormavond meededen. Hij verzekerde: ,,Jullie ideeën gaan niet bij het oud papier."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement