Volledig scherm
Groep 6/7 van basisschool Edith Stein krijgt een rondrit over het basecamp van gids Wim Wijers. Archieffoto Jeroen Appels/Van Assendelft. © FR076 Van Assendelft Fotografie

Meierijstad herdenkt Market Garden groots in 2019

VEGHEL - Meierijstad gaat in 2019 de operatie Market Garden van de geallieerden, die dan 75 jaar geleden de bevrijding van een flink deel van Brabant inluidde, groots vieren. 

Stichting Operation Market Garden richt van 14 tot 21 september een basecamp in dat een week lang bewoond wordt. Op dat basecamp worden dan allerlei activiteiten gehouden die toegankelijk zijn voor het publiek.

Bij de herdenking in september 2014 gebeurde iets soortgelijks. En toen trok de herdenking vele duizenden bezoekers. Ook in 2019 komt er weer een historische tocht van oorlogsvoertuigen. De historische colonne trekt op zondag 15 september van Sint-Oedenrode naar Veghel, op weg naar het basecamp. Een paar dagen later trekt dezelfde groep voertuigen van Veghel naar Mariaheide en gaat op weg naar Gelderland.

Het college van Meierijstad heeft besloten de stichting die de activiteiten opzet te honoreren met een eenmalige subsidie van 15.000 euro. In 2014 stelde gemeente Veghel een perceel grond ter beschikking voor het basiscamp. Dat gebeurt door Meierijstad opnieuw in 2019 door gronden beschikbaar te stellen.

Het grondgebied van Meierijstad was in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke plek tijdens Market Garden. Bij Eerde kwamen veel parachutisten terecht tijdens de luchtlanding die op 17 september 1944 begon. Veghel lag bovendien op de route van Leopoldsburg in België naar de brug bij Arnhem. Duizenden voertuigen trokken van België naar Nederland, terwijl 1573 vliegtuigen (inclusief zweefvliegtuigen) aan de luchtoperatie begonnen.

Market Garden is overigens maar deels gelukt en kostten veel geallieerde soldaten het leven. Tijdens de granaatweken werd er fel geschoten rond Eerde en Schijndel tussen geallieerden en de Duitsers. Medio half oktober kwam er schot in de bevrijding van grotere delen van Brabant en werden Schijndel, Boxtel, Sint-Michielsgestel en uiteindelijk ook Den Bosch bevrijd. Daarna kwam de Langstraat aan de beurt.