Volledig scherm
© Robèrt van Lith/BD

Meierijstad trekt portemonnee voor centrum tegen verspilling

VEGHEL - Three Sixty, het centrum in Veghel waarbij verschillende partijen zich bezighouden met het tegengaan van verspilling van voedsel en talent, krijgt 750.000 euro van de provincie en de gemeente. Dat geld is bedoeld voor de verdere doorontwikkeling ervan. 

De gemeente Meierijstad en de provincie dragen allebei 375.000 euro bij. Onder andere de Verspillingsfabriek en het Veghelse kenniscentrum tegen verspilling (Food Waste Experts) krijgen geld. In de Verspillingsfabriek, opgezet door Hutten Catering, worden van waardeloze reststromen of reststromen met een minimale waarde smaakvolle producten gemaakt. Zo wordt er soep gemaakt van kapjes en kontjes van tomaten en té rijpe tomaten. Alleen al in Nederland gooien producenten, verwerkers, horeca en supermarkten jaarlijks voor 2,5 miljard euro aan voedsel weg. 

Sinds de start hebben verschillende partijen zich aangesloten bij het anti-verspillingsproject in Veghel, dat met Engelse termen Three Sixty (van 360 graden, circulair dus) en Food Waste Xperts (FWX) wordt genoemd. Zo doen de Universiteit van Wageningen en de Nationale Taskforce circulaire economie in Food mee. Meierijstad wil zich graag profileren als dé gemeente die verspilling actief wil aanpakken. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement