Volledig scherm
EkoPlaza © Peter van Huijkelom

Mensen die biologisch eten zijn gezonder

VEGHEL/TILBURG Mensen die biologisch eten zijn aantoonbaar gezonder, stelt de Universiteit van Tilburg naar aanleiding van een onderzoek onder klanten van de biologische supermarktketen EkoPlaza.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van de Veghelse levensmiddelengroothandel Udea, formule-eigenaar van EkoPlaza. 4000 klanten zijn door de universiteit ondervraagt op medische gegevens. Fréquente biologische eters hebben een lager BMI (index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte), namelijk 23,3 ten opzichte van 25,5 van de Nederlandse bevolking. Ze zijn minder vaak verkouden, hebben minder last van hartklachten, ademhalingsproblemen, gewichtsproblemen, cholesterol en hoge bloeddruk. Onderzoeker Jorna Leenheer van de CentERdata, het onderzoeksbureau van de UvT, noemt het resultaat opvallend. "Het pakt goed uit voor EkoPlaza, maar dat hadden we vooraf niet kunnen voorzien."

Volgens directeur Erik Does van Udea gaat hij met de resultaten naar zorgverzekeraars en bijvoorbeeld sportbonden. "Hier moet meer mee gedaan worden. Wij gaan voor voeding en niet voor vulling."