Volledig scherm
Albert Dominicus. © Van Assendelft Fotografie/Jeroen Appels

'Met één haring per week schijn je 100 jaar te kunnen worden'

VEGHEL - Aan de hand van vragen schetst een al dan niet bekende Veghelaar zijn of haar beeld van het dorp. Deze week is dat Albert Dominicus.

Albert Dominicus (51) is eigenaar van Adagium. Als ondernemer is hij ook geïnteresseerd in andere ontwikkelingen in Veghel en de regio, onder meer in de verbetering van het ondernemersklimaat. Dat doet hij als voorzitter van de VMK (Vereniging voor Midden- en Kleinbedrijf) en als bestuurslid voor Vitaal Veghel. Met het Platform Ondernemend Meierijstad bouwt hij in dit kader mee aan een basis voor de nieuwe gemeente. Albert Dominicus groeide op in Vorstenbosch. Met zijn gezin woont hij alweer vele jaren in De Bunders.

Restaurant
,,Ik heb veel respect voor het concept en wat de jongens van Brownies & Downies hebben opgebouwd. Daar val ik regelmatig binnen. Maar Veghel kent vele goede eetgelegenheden en ik kies dus ook graag voor mijn eigen dorp.”

Winkel
,,Elk weekend maak ik wel mijn rondje door het centrum. Boodschappen doen, wat bijkletsen hier en daar. Een topzaak? Dat is de viswinkel van Wilco Beekwilder. Met één haring per week schijn je honderd jaar te kunnen worden.”

Een compliment aan
,,De besturen van alle ondernemersverenigingen in heel Meierijstad. Plus aan de gemeentelijke afdelingen Economische Zaken. Er wordt goed gecommuniceerd en op een constructieve manier samengewerkt aan Meierijstadbrede ondernemerszaken. Een pluim voor Jos van Asten, parkmanager van Veghel.”

Beste herinnering
,,Mijn jaren op het Franciscuscollege voor Havo/Mavo. Het was een onbezorgde tijd waarin ik veel contacten heb gelegd die nu nog steeds waardevol zijn.”

Mooiste plek
​,,Het oude raadhuis aan de Markt. Samen met de Lambertuskerk zorgt dit pand voor een bijzondere uitstraling aan het Veghelse centrum. Cruciaal is de interne verbouwing, een paar jaar geleden, geweest. Daarbij beheerde ik de financiën en wisten we Europees geld binnen te halen. Het raadhuis is sindsdien multifunctioneel. Je loopt er makkelijk binnen.”

Op de schop
,,Vroeger is er tamelijk onnadenkend en met weinig respect voor de historie gesloopt. Laten we nu met lef slopen: al die lelijke troep tussen het voormalige postkantoor en de bibliotheek. De Markt is toe aan een radicale vernieuwing, een prachtige ‘rode loper’ tussen kerk en raadhuis, pal langs de Aa.”

Meierijstad
,,Een grote sprong voorwaarts voor de welvaart en het welzijn van de inwoners. Dat kan het worden als we kijken naar wat ons verbind, echt gaan samenwerken en het geduld opbrengen om ook de tijd zijn werk te laten doen.”

In één zin
​,,Ondernemend Veghel.”

Meierijstad