Volledig scherm
© Thinkstock

'Nieuw rookgordijn van Van den Bosch uit Erp'

ERP/DEN BOSCH - Transportbedrijf Van den Bosch uit Erp is augustus 2015 overgestapt op een andere werkwijze met Oost-Europese chauffeurs. Het bedrijf werkt met opstapplaatsen buiten Nederland. Dat voerden advocaten dinsdagochtend aan in hoger beroep van een zaak die is aangespannen door FNV.

De vakbond vindt dat Van den Bosch buitenlandse chauffeurs naar Nederlandse maatstaven moet uitbetalen, ook als ze bij een zusterbedrijf onder contract staan. Concrete aanleiding: tien Hongaarse chauffeurs kregen vijf jaar lang Hongaars loon. '"Gelijk werk, gelijk loon'', stelt de bond.In januari gaf de Bossche rechtbank de FNV gelijk. De rechter constateerde dat de chauffeurs gewoonlijk in en vanuit Nederland werkten. Van den Bosch ging in beroep.

Omrij-kilometers
Advocaat Onno Surquin verklaarde dat Van den Bosch heeft gekozen voor een andere, efficiëntere aanpak: "De wisselplaatsen zijn gekozen op de meest bereden routes. Zo willen we omrij-kilometers zo veel mogelijk vermijden. Door de werkwijze aan te passen, verandert Van den Bosch het speelveld'', reageerde FNV-raadsman Jan Hein Mastenbroek. "Dit is weer een nieuwe rookgordijnconstructie.''

Meierijstad