Volledig scherm
Burgemeester Ina Adema mocht het lint doorknippen waarmee de nieuwe ontromingsfabriek van DMV een feit is. Naast haar Roelof Joosten en achter haar Herman Sips van FrieslandCampina.

Nieuwe melkfabriek DMV Veghel geopend

VEGHEL - De nieuwe 'melkfabriek' van FrieslandCampina DMV in Veghel is vrijdagmiddag officieel geopend door burgemeester Ina Adema van Veghel. Er is anderhalf jaar gewerkt aan de bouw van de ontromingsfabriek, die het room van magere melk scheidt. Door de uitbreiding is DMV de grootste melkverwerkende fabriek in de wereld geworden met door de uitbreiding een extra ontromingscapaciteit van 800 miljoen kilogram per jaar. Met de nieuwe fabriek kan er iedere vijf minuten een truck met melk gelost worden in Veghel.

Burgemeester Ina Adema, directeur Herman Sips en operationeel directeur Business Group Ingredients Roelof Joosten spraken hun trots uit tijdens de opening. De uitbreiding is onder meer gerealiseerd om de verwachte groei van melk aan te kunnen na 2015, als de melkquota worden vrijgegeven. "Het betekent niet alleen groei voor heel FrieslandCampina, maar vooral voor de boeren", stelde Joosten.

DMV neemt de melk voortaan rechtstreeks af van de boeren. Het bedrijf haalt uit magere melk ingrediënten voor de farmaceutische en voedingsindustrie. Zoals eiwitten voor in soepen, sauzen, vlees en bakkerijproducten en melksuikers voor in kindervoeding en geneesmiddelen. Een deel van de melk is afkomstig van de boterfabriek van FrieslandCampina in Den Bosch, die alleen de room gebruikt. Door de uitbreiding met een eigen ontromingsfabriek kan het bedrijf ook melk rechtstreeks van de boeren ontvangen. Jaarlijks kan DMV nu in totaal 1,5 miljard liter melk verwerken.

De uitbreiding levert 10 tot 20 arbeidsplaatsen op.

Volledig scherm
De nieuwe ontromingsfabriek van FrieslandCampina DMV in Veghel. © DMV
Volledig scherm
Directeur Herman Sips van DMV bij de opening van de fabrieksuitbreiding. © Kirsten Rietbergen