Volledig scherm
Eline Kanters met haar moeder op de plek aan de Schansoord (kruising Voorbolst) te Erp waar het ongeluk gebeurde waar zij een boek over schrijven. Fotograaf: Van Assendelft © Van Assendelft

Ongeluk zette leven Erpse Eline Kanters op zijn kop: samen met haar moeder schrijft ze er een boek over

EERDE - 'Weet je hoe het is, om acht snoeren kerstlampjes uit te knoop te moeten halen? En dat je hoopt dat ze dan gewoon nog branden? Nou, zo voelt dat in mijn hoofd. Het is een grote knoop met kerstlampjes die het niet meer allemaal doen.' Indringende woorden, geschreven door de 18-jarige Eline Kanters. 

De Erpse is allesbehalve de oude geworden na een ernstig verkeersongeluk op de weg van Veghel naar Erp: een jaar geleden werd ze op de fiets aangereden door een automobilist, met alle nare gevolgen vandien. Ze liep een schedelbasisfractuur op, het leven dat ze gewend was te leiden kwam volledig op zijn kop te staan. 

Wat er sindsdien gebeurd is? Eline heeft er een vol boek over geschreven, samen met haar moeder. Ze willen het graag gaan uitgeven, omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze er andere mensen in vergelijkbare situaties mee kunnen helpen. Want het is niet niks wat ze sinds het ongeluk hebben meegemaakt.   

Aan de buitenkant is het niet echt zichtbaar wat Eline mankeert. Toch heeft de schedelbasisfractuur er wel degelijk in gehakt, haar hersenen hebben een enorme optater gekregen: haar concentratie is sterk verminderd, ze is gauw ernstig vermoeid en prikkels kan ze maar slecht verwerken en verdragen. . ,,Heel confronterend om te zien", aldus haar moeder Hedwig Kanters. 

Stoppen

Even gezellig met vrienden chillen of uitgaan is er sinds het ongeluk niet meer bij. Ook heeft Eline noodgedwongen haar opleiding aan ROC de Leijgraaf, waar ze marketing & communicatie volgde, moeten stoppen. Toch staat Elines leven niet stil. Ze gaat binnenkort aan een nieuwe behandeling beginnen; bij een gerenommeerd revalidatiecentrum, Tolburg in Den Bosch. De uitkomst daarvan is ongewis, maar Eline en haar familie hopen van harte dat ze daar vooruitgang kan boeken. 

Op zoek naar antwoorden kwamen Hedwig en Eline Kanters erachter dat er maar bar weinig geschreven is over niet aangeboren-hersenletsel bij pubers, zeker niet door ervaringsdeskundigen zelf. Daarom zijn ze zelf die teksten gaan maken, verhalen over alles wat ze zelf meemaken en doormaken. Ze hopen het boek uit te kunnen geven en ermee een zo groot mogelijk publiek te bereiken. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.