Volledig scherm
PREMIUM
De Keldonkse molen gaat na een project van tien jaar opnieuw open. Vlnr vier kartrekkers Jan van de Vossenberg, Jan van Wanrooij, Jan Verbrugge en Harrie van den Biggelaar. Fotograaf Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft

Oude molen van Keldonk is terug van weggeweest, hoe hebben ze dat gedaan?

KELDONK  - Het begon met wens in 2003. Vijftien jaar later heeft Keldonk zijn molen weer terug, in volle glorie. Dit weekend is het groot feest. Hoe  het zover kwam.

Twee eerdere initiatieven mislukten. Maar de derde keer is scheepsrecht. Keldonk heeft zijn korenmolen De Hoop weer terug, na zo'n 46 jaar. ,,Deze derde poging moest lukken, het was de ultieme poging", schetst voorzitter van het stichtingsbestuur Jan van de Vossenberg. ,,We hebben vol gas gegeven." Hij zit aan de koffie met Jan van Wanrooij en Harrie van den Biggelaar, twee van de tientallen vrijwilligers die zich voor de molen hebben ingezet, met niet aflatende ijver. Van Wanrooij was de specialist metselen, Van den Biggelaar de deskundige op het gebied van timmeren. Nee, ervaring met de molenbouw hadden ze geen van beiden, vaak was het even puzzelen maar ze vonden altijd een oplossing. ,,Ik heb wel meegeholpen bij het restaureren van kerken, toen werkte ik voor bouwbedrijf Van de Ven. Maar dat is toch iets heel anders", vertelt Van Wanrooij. Uit verschillende windstreken heeft de molenstichting, die eind 2007 het licht zag, hulp gekregen bij het herbouwen van het gemeentelijk monument. Onder meer van de in molens gespecialiseerde historicus Nico Jurgens. Vrijwilligers als Van Wanrooij en Van den Biggelaar hebben veel moeten passen en meten want maar weinig onderdelen van de molen zijn recht. ,,Dat was de grootste uitdaging."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement