Volledig scherm
Het briefje dat bij het slot is opgehangen. © Pegida

Pegida zet bouwhek moskee Veghel op slot: 'U hoort nog van ons'

VEGHEL - De bouwplaats van de nieuwe Selimiye-moskee aan de Evertsenstraat in Veghel is maandagochtend op slot gezet. Volgens anti-islamorganisatie Pegida is dat gedaan door een aanhanger van hun organisatie. 

Volledig scherm
Het slot om het hek van de bouwplaats. © Pegida

De uitvoerder van bouwbedrijf Peter Peters uit Schaijk trof maandagochtend een groot slot om het bouwhek. Daarnaast hing een briefje, met de boodschap 'de bouw van dit haathuis is op last van ons geblokkeerd'. De uitvoerder heeft het slot doorgeknipt met een betonschaar en het briefje weggehaald.

Volgens Edwin Wagensveld van Pegida zijn het slot en het briefje maandag in alle vroegte opgehangen door een aanhanger. Wie dat is en waar die aanhanger vandaag komt wil Wagensveld niet zeggen. 

ZIE OOK: Selimiye-moskee in Veghel viert start nieuwbouw

Op het briefje belooft de anonieme actievoerder nog eens langs te komen. 'U hoort nog van ons'. Wagensveld weet niet precies hoe nieuwe acties eruit zullen zien, maar kan zich voorstellen dat er spandoeken worden opgehangen. Dat is bij eerdere anti-moskee-acties ook gebeurd. 

Na de bouwvak

Bij de start van de bouw, in december vorig jaar, zei consul Ayyildiz dat hij hoopte dat de moskee een toegankelijke plek zou worden, waar ook mensen uit andere gemeenschappen langs kunnen komen. ,,De moskee moet een brug vormen tussen gemeenschappen en de deur open zetten voor iedereen die wil komen kijken."

Het is de bedoeling dat de nieuwe moskee na de bouwvak klaar is. De Turkse moskeegangers gaan vervolgens zelf aan de slag om de inrichting te verzorgen. Zij hopen de moskee eind dit jaar te kunnen betrekken.