Volledig scherm
Personeel in de fitnessruimte van Vanderlande Industries te Veghel. In het midden staand gezondsheidsmanager Mike Lie-A-Lien. © Van Assendelft Fotografie

Personeel Vanderlande sport er op los

VEGHEL - Voor de lunch of er na, vroeg in de ochtend of laat in de middag? Dan moet je er bij Vanderlande in Veghel niet van opkijken dat de fitnessruimte volloopt met personeel, terwijl buiten op het gras een bootcamp wordt gehouden. Meer dan 600 werknemers van het bedrijf zijn dagelijks in de weer met hun gezondheid. En dat loont.

Een gezonde geest in een gezond lichaam. De Romeinen en Grieken zeiden het vroeger al. Maar bij Vanderlande in 2017 is dat ook héél normaal. Van de ruim 1.600 mensen die er nu werken zijn er 620 dagelijks te vinden in de grote fitnessruimte van de 'nieuwe toren' van het Veghelse bedrijf. Ook in de ruimte daar naast is plek om tijdens het werk aan yoga, zen, high intensity-training of boksen te doen. Zelfs de grasmat buiten het kantoor wordt gebruikt om er te bootcampen.

Balans

CEO Remo Brunschwiler doet er volop aan mee. Doordeweeks woont hij in Den Bosch, in de weekeinden in Basel. ,,Ik train zeer regelmatig. In het Bossche Broek in Den Bosch ren ik vaak. Dat brengt je lichamelijk lekker in balans als je op andere momenten veel moet zitten op kantoor. En dan mag je soms wel eens zondigen en lekker eten in de Korte Putstraat. Of bitterballen eten en bier drinken", zegt hij met een Bourgondisch lachje.

Binnen Vanderlande is een compleet stappenplan voor het personeel, als het gaat om plezierig werken, gezond leven en voldoende aandacht voor beweging. Brunschwiler: ,,Gezonde mensen zijn veel creatiever, staan open voor veranderingen, presteren veel beter en gaan met plezier naar hun werk. Daar investeren we veel in. En dat levert ook een héél laag ziekteverzuim op. Wij zitten met 1600 werknemers op 2,3 procent verzuim. En dat is laag."

Minder ziekteverzuim

HR-directeur Bert van der Sluis vult aan: ,,Van die ruim twee procent is een procent langdurig ziek en daar besteden we veel extra aandacht aan. Iets meer dan de andere helft dus veel korter. Die cijfers krijg je alleen zo laag als je heel duurzaam investeert in het personeel. Daarbij hoort een goede werkomgeving en veel aandacht en begeleiding van een bedrijfsarts, een eigen fysiotherapeut en onze gezondheidsmanager Mike Lie-A-Lien, die mensen intensief kan begeleiden. Alles wat we doen heeft zijn weerslag op het ziekteverzuim en het werkplezier. Het loont. We brengen onze werkwijze ook onder de aandacht bij de verzekeraars. Want ons resultaat is ook voor hen een voordeel."