Volledig scherm
Het ontwerp van schuurwoningen zoals de SP die graag in Meierijstad ziet. © SP Meierijstad/Leenders Architecten

Plan SP Meierijstad: Schuurwoning voor mensen met kleine portemonnee

VEGHEL - De SP Meierijstad presenteert donderdagavond aan andere politieke partijen een plan om bijvoorbeeld in Veghels Buiten in Veghel groepjes van zes schuurwoningen te bouwen voor zeer betaalbare prijzen.

Gescheiden vrouwen die met hun kinderen tijden in een vieze oude caravan moeten wonen op een camping omdat er niks te kiezen valt. Jongeren die jaren en jaren maar bij hun ouders blijven hangen omdat er geen betaalbare sociale woningen beschikbaar zijn. En dan groeit de druk op goedkope sociale huurwoningen nog eens met de komst van asielzoekers.

SP'er Kees van Limpt van Meierijstad hoopt dat de politieke wil nu eens ontstaat om verandering te brengen in wat hij noemt scheve verhoudingen op de woningmarkt. Dit omdat er wel veel (dure) koopwoningen worden gemaakt. ,,Meierijstad heeft veel plannen voor koopwoningen, maar heel weinig voor sociale huurwoningen. Het college zegt dat we die verantwoordelijkheid bij woningcorporatie Area moeten laten. Maar als zij geen plekken hebben of krijgen waar ze voldoende kunnen bouwen, dan lukt het nooit. Dus namens ons een signaal om er eens serieus iets aan te doen."

Woningen in vorm van lange schuur

Vandaar het SP-voorstel om schuurwoningen te gaan bouwen. Van Limpt: ,,Ik heb wat schetsen gemaakt. Die zijn verder uitgewerkt door Leenders Architecten. Het bedrijf Barli uit Uden kan ze bouwen. Het zijn kleine rij woningen in de vorm van een grote lange schuur. Prefab gemaakt en snel te bouwen. Ze zijn ongeveer vijftig vierkante meter aan woonoppervlak. Een aparte woonkamer, een natte cel voor de douche en toilet en een slaap- of studeerkamer achterin. Op de bovenverdieping een slaapkamer."

De woningen kunnen in een rijtje van zes voor drie ton worden gebouwd. Eventueel aan te vullen met duurzame maatregelen zoals zonnecellen. Dan telt je er grofweg nog eens 4500 euro per woning bij. De SP wil dat de gemeente voorfinanciert en de uitvoering bij Area onderbrengt, zodat via huurpenningen het door de gemeente te investeren bedrag weer wordt terug verdiend. ,,We zouden vijf miljoen uit de pot voor volkshuisvesting daarvoor kunnen ge bruiken. De woningen van grofweg 50.000 euro per stuk zijn voor een grote doelgroep met een kleine portemonnee bereikbaar."