Volledig scherm
Historicus Martien van Asseldonk aan het werk. © Kees Backx/BD

Presentatie boek over geschiedenis van Veghel

VEGHEL/ZIJTAART - Hij heeft er 27 jaar, met tussenpozen, aan gewerkt. Maar eindelijk is het boek 'Veghel een goet ende vet dorp' van Martien van Asseldonk uit Zijtaart klaar. Vrijdag 28 oktober om 15.00 uur wordt het gepresenteerd in het oude Raadhuis aan de Markt in Veghel.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk noemt het boek in zijn voorwoord 'een zeer gedegen historisch-geografisch afscheidscadeau voor de gemeente Veghel', die zoals bekend dadelijk opgaat in de nieuwe gemeente Meierijstad samen met Schijndel en Sint-Oedenrode.

Van Asseldonk promoveerde in 2002 op het ontstaan van dorpsbesturen, de bestuurlijke indeling en de grenzen van de Meierij. Hij deed een groot deel van het onderzoek voor zijn boek en het daadwerkelijke schrijven in Sri Lanka waar hij als ontwikkelingswerker verbleef. Het boek beschrijft niet alleen de ontwikkeling van Veghel, maar ook worden hoofdstukken gewijd aan gezondheidszorg, armoede, kerk en geloof.

Het boek (ISBN 978-90-73187-98-6) verschijnt in een eerste oplage van 1.000 stuks en is vanaf dit weekend te koop bij boekhandels in Veghel, Sint Oedenrode, Den Bosch, Schijndel en bij de Jumbo-supermakt. Of via www.picturepublishers.nl.

In het Brabants Dagblad van vrijdag 28 oktober, editie Veghel/Uden, een uitgebreid verhaal over het boek en schrijver Martien van Asseldonk.