De Noordkade in Veghel met het oudste CHV-gebouw als centraal punt.
Volledig scherm
De Noordkade in Veghel met het oudste CHV-gebouw als centraal punt. © Google Street View

Programma rond 100 jaar CHV bekend; met muziek, een film en bezoek van koningin Máxima

VEGHEL  - Met muziek, theater, een documentaire en een bezoek van koningin Máxima wordt zondag 9 september en maandag 10 september in Veghel 100 jaar CHV De Noordkade gevierd.  De organisatie heeft het programma vandaag bekend gemaakt. Dat leverde nog voor het bekend was al veel discussie op vanwege de toegekende subsidie van 40.000 euro door de gemeente Meierijstad. 

Er wordt twee dagen stilgestaan bij het feit dat het 100 jaar geleden is dat het industriële erfgoedcomplex officieel in gebruik is genomen. Daarnaast wordt het dit jaar opgeleverde nieuwe Theater De Blauwe Kei feestelijk geopend. Hiervoor verricht Hare Majesteit Koningin Máxima de officiële openingshandeling. Op zondag 9 september zijn er activiteiten met kunst, cultuur en proeverijen. Op maandag 10 september vindt de officiële opening van het theater plaats met de koningin en is er een ondernemersevenement voor genodigden.

Programma 

Zondag 9 september loopt het programma van 11.00  tot 18.00 uur. De activiteiten zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Na de start zijn in de Podiumzaal, De Afzakkerij, bij DIS en buiten diverse muzikale optredens van onder andere The Bentleys en Innersoul. In Theater De Blauwe Kei zijn gratis voorstellingen en previews van onder andere Festidans, Rob Scheepers en Christel de Laat en ook in het Magazijn treden enkele cabaretiers op. Verder kan de Noordkade op sportieve wijze worden bekeken vanaf het water en is de ZLTO aanwezig met het project ‘In gesprek met de boer(in)’. De Proeffabriek zorgt voor proeverijen en demonstraties. Museum SIEMei en escaperoom The Space openen de deuren en bieden extra activiteiten aan.

De ‘bewoners’ van de Cultuurfabriek presenteren zich op de zondag met demonstraties en voorstellingen. Docenten en leerlingen van Phoenix Cultuur zijn actief aan het werk in de werkplaatsen en met dans-, muziek en theatervoorstellingen. In de Wiebengasilo kan men de expositie ‘Weerklank’, georganiseerd door De Compagnie, bezoeken en de Fabriekswinkel is geopend. Voor kinderen is er een speurtocht en kindertheater. In bioscoop Industry is de speciaal voor 100-jaar Noordkade gemaakte documentaire te zien. 

Bezoek Koningin Máxima

Op maandag 10 september omstreeks 15.00 uur wordt koningin Máxima verwacht bij de ingang van de Cultuurfabriek. Ze wordt ontvangen door vertegenwoordigers van de Noordkade en bestuurders van gemeente en provincie. Het publiek krijgt volop gelegenheid om haar aankomst bij te wonen, belooft de organisatie. Binnen in de Cultuurfabriek krijgt de koningin een rondleiding door de werkplaatsen en lesruimtes van Phoenix Cultuur waar docenten en cursisten/leerlingen beeldende kunst, dans, theater en muziek uit heel Meierijstad aan het werk zijn en les krijgen.

Vervolgens gaat het gezelschap met een grote groep genodigden naar het theater, waar op een creatieve en muzikale wijze de officiële openingshandeling zal plaatsvinden. De koningin zal de Noordkade omstreeks 16.30 uur weer verlaten. In het theater vindt daarna nog een afsluitende voorstelling plaats voor genodigden. Voorafgaand aan het bezoek van de koningin vindt in de Koekbouw een forumdiscussie plaats met het lokale bedrijfsleven. Het thema hierbij is de kracht van cooperaties en familiebedrijven in de regio in het verleden en in de toekomst.