Volledig scherm
PREMIUM
De gewraakte paardenbak in Veghels Buiten. Aan het eind van het pad is nog juist de schuur/stal zichtbaar die volgens de rechter illegaal is. © Streetview

Rechter geeft toekomstige buren gelijk: paardenstal Veghels Buiten is illegaal

VEGHEL - Drie toekomstige omwonenden van een tientallen jaren bestaande paardenstal met paardenbak in het Veghelse bestemmingsplan Veghels Buiten hebben bij de rechter gelijk gekregen: de stal, die door de gemeente Veghel en tegenwoordig Meierijstad jarenlang is gedoogd, is illegaal. 

De bak en de stal liggen aan De Haag. Er wordt al jarenlang met vier paarden hobbymatig paard gereden. Oorspronkelijk was de stal een oude kippenschuur. De vergunning daarvoor werd al in 1961 verleend. Rond de manegebak zijn inmiddels drie bouwpercelen ontwikkeld en de eigenaren  daarvan hebben bij de gemeente een verzoek tot handhaving ingediend tegen de naar hun mening illegale stal en bak. De gemeente kwam vervolgens tot de ontdekking dat er illegaal lichtmasten waren geplaatst en dat het hekwerk te hoog was. Ze legde de eigenaar een dwangsom op. Nadat die de lichtmasten had verwijderd en het hek had verlaagd werd de dwangsom weer ingetrokken. Het bezwaar van de toekomstige omwonenden werd door de gemeentelijke bezwarencommissie ongegrond verklaard.