Volledig scherm
De fans zingen samen het volkslied van België. © Peter van der Steen

‘Rode Duivels en Oranje Leeuwen hand in hand op Veghels voetbalfeest’

VEGHEL – Belg en Veghelnaar Yves Dufoor rolde zaterdagmiddag de blauwe loper uit voor zo’n zeventig voetballiefhebbers uit Nederland en België. Voor het EK, waar ‘zijn’ België een hoofdrol moet gaan spelen, bouwde Dufoort met vrienden en buren een overdekte EK tribune in zijn achtertuin. Zaterdag was het feest er compleet toen de Rode Duivels met 3-0 van Ierland wonnen.


“Het moet niet gekker worden hè”? lacht Yves Dufoor en loodst zijn gasten door een haag van bierkratten naar de achtertuin. Daar wacht een volle tribune voetballiefhebbers in oranje en rood op de wedstrijd België-Ierland op groot scherm.

Verenigd
Dufoor woont sinds kort met zijn Veghelse vriendin in de Dominicus van Ophovenstraat in Veghel. “Dit idee is ontstaan aan de bar tussen pot en pint met mijn ploegmakkers van Blauw Geel. Als gij een tribune in uw tuin bouwt, komen wij de Rode Duivels aanmoedigen, zeiden ze. Onze tuin was toch nog niet klaar. Ik heb twintig vrienden en familie uit België over de streep getrokken om hier naar toe te komen. Supertof dat die zijn gekomen en zo mooi zijn uitgedost. Fantastisch dat Nederlanders zo verenigd zijn met onze Belgen in onze Nederlandse tuin.”

Wave
Met de hand op het hart en uit volle borst zingen Nederlanders en Belgen het Belgisch volkslied. “Nooit zal men ons van onze haard verdringen, Zolang een Belg, ’t zij Waal of Vlaming leeft”, schalt het over Veghel. Op dooie momenten weet Yves de stemming erin te houden en de wave zit er goed in, ook telkens als er een nieuwe krat bier wordt aangesleept. De tent staat op zijn kop als Lukaku het eerste doelpunt voor België binnenschiet en ook bij de volgende twee doelpunten is het feest compleet en de ontlading groot op de tribune. Bij Belgen èn Nederlanders.

Vanuit een tuin in Veghel kijken Belgen en Nederlanders samen naar de Rode Duivels in actie tegen de Ieren.

Meierijstad