Volledig scherm
Het fundament voor de nieuwe moskee aan de Evertsenstraat in Veghel is al voor een groot deel gestort. © Domien van der Meijden/BD

Selimiye moskee in Veghel viert start nieuwbouw

VEGHEL - Met tal van toespraakjes op het veld aan de Evertsenstraat in Veghel werd vrijdagmiddag de start gevierd van de bouw van de nieuwe Selimiye moskee in Veghel.

De Turkse gemeenschap gebruikt nu nog de moskee in de kapel in het centrum, maar verhuist volgend jaar naar de nieuwe plek. Er wordt 1,8 miljoen euro uitgetrokken voor het gebouw met gebedsruimte en educatieve- en ontmoetingsruimten voor groepen, vrouwen, jongeren en mannen.

Consul Ayyildiz sprak over een heuglijk feit, waarbij Veghel een goed voorbeeld is voor anderen. ,,De moskee moet een brug vormen tussen gemeenschappen en de deur open zetten voor iedereen die wil komen kijken."

Wethouder Jan Goijaarts vindt het een belangrijke mijlpaal voor de Turkse gemeenschap. ,,Jullie zijn al geruime tijd op zoek naar een plek om te bouwen. Dat is nu eindelijk zo ver. Een feestelijk moment. Maar wij maken ons nog wel wat zorgen over de toekomst van jullie oude moskee, dat een Rijksmonument is in Veghel. We hopen dat er snel een koper wordt gevonden. Een die ook het pand wil restaureren."