Volledig scherm
Een medewerker in het distributiecentrum van supermarkt Jumbo in Breda. © ANP XTRA

Staking bij Jumbo: hoe zat het ook alweer?

VEGHEL - Distributiemedewerkers van Jumbo staken in Veghel voor een betere cao. Maar hoe is het tot de staking gekomen?

Waarom staken de distributiewerknemers van Jumbo?
De cao voor de 3000 distributiewerknemers van Jumbo liep 1 april af. De werknemers en de vakbonden eisten 2,5 procent loonsverhoging. Ook is er vraag naar meer vaste contracten.

In hoeverre is Jumbo tegemoet gekomen aan de eisen?
Jumbo heeft maandag bekend gemaakt dat de medewerkers een loonsverhoging krijgen van 1,5 procent, terwijl zij 2,5 procent eisten. Bij de FNV vermoeden ze dat Jumbo met de loonsverhoging verdeeldheid wil zaaien onder medewerkers, met de hoop dat een deel genoegen neemt met de 1,5 procent. Als bij de concurrentie de lonen harder omhoog gaan, kan het salaris van de distributiemedewerkers met terugwerkende kracht nog meer stijgen. Dat heeft de supermarktketen maandag bekendgemaakt.

Waar staken de werknemers van Jumbo?
De distributiemedewerkers staken bij het hoofdkantoor in Veghel. Zo’n 250 werknemers verzamelen op de Markt in Veghel en lopen in protestmars richting het hoofdkantoor.

Welke acties zijn tot nu toe al gevoerd?
Medewerkers van Jumbo hebben deelgenomen aan stiptheidsacties. Dit is een actie waarbij medewerkers zich strikt houden aan de regels uit de arbo-wet (arbeidsomstandigheden). Lege schappen tijdens de paasdagen kunnen hier een gevolg van zijn.