Volledig scherm
De Pick-e gaat bij wijze van proef rijden op industrieterrein De Dubbelen in Veghel, om mensen naar hun werk of stage-adres te brengen. © Veerdonk Mobility

Vanaf oktober op De Dubbelen: de Pick-E

VEGHEL - Vanaf 1 oktober rijdt er een nieuw voertuig over industrieterreinen De Dubbelen en Doornhoek in Veghel: de Pick-E. Deze elektrische driewieler rijdt bij wijze van proef als een haal- en brengservice voor werknemers en stagiaires op en neer tussen bedrijven en bushaltes. 

Vandaag konden ondernemers en de deelnemende organisaties IBN, POM en Meierijstad al een proefritje maken in de witte wagen. Het is weer een poging om het vervoer op de grote Veghelse bedrijfsterreinen te verbeteren en drukte op de toegangswegen te verminderen. Een eerdere proef met een busje dat mensen van de bushalte naar hun werk- of stageadressen bracht, mislukte twee jaar geleden door te weinig deelname. Maar de wegen blijven tijdens spitsuren overvol, werknemers moeten soms een eind lopen van de bushalte naar hun bedrijf en werkgevers willen vanuit een duurzaamheidsgedachte zoveel mogelijk werknemers uit de auto hebben. 

De Pick-E is een onderdeel van een breder onderzoek naar forenzen op het bedrijventerrein, stelt Sjors van de Veerdonk van het Veghelse bedrijf Veerdonk Mobility. Dit bedrijf levert de Pick-E, soort tuktuk maar dan uit Zweden, en doet het onderzoek. ,,We willen meer data genereren over de forenzen en hun behoeftes. We gaan enquetes houden en zetten de Pick-E in om te kijken hoe groot de behoefte is. Mocht één niet voldoende zijn, dan kunnen we een tweede inzetten.''

De driewieler wordt bestuurd door een chauffeur van het IBN. Wie hem wil gebruiken kan vanaf 1 oktober bellen, waarna de Pick-E je binnen vijf minuten op komt halen. Een ritje kost 1,50 euro, te betalen met pinpas of creditcard. ,,We gaan misschien ook met strippenkaarten met korting werken'', zegt Van de veerdonk. 

Als het een succes is, dan wordt het project ook uitgerold over bedrijventerrein De Amert en andere gebieden binnen Meierijstad die slecht toegankelijk zijn met openbaar vervoer. Het project op de Dubbelen en Doornhoek loopt voorlopig tot  april 2019.