Volledig scherm
AED staat voor Automatische externe defibrillator © ROBIN UTRECHT

Veghel HartSave wil meer AED's in de gemeente Meierijstad: 'Schrijnend als we mensen niet kunnen helpen'

VEGHEL - Veghel HartSave doet nadrukkelijk een oproep aan het bedrijfsleven in de gemeente Meierijstad eventuele AED's die bedrijven binnen hebben, buiten te hangen zodat ze voor iedereen 24 uur per dag beschikbaar zijn. 

,,Het is schrijnend als we mensen niet snel kunnen helpen terwijl er dichtbij eigenlijk wel defibrillatoren aanwezig zijn. Dat hebben we pas een keer op een parkeerplaats meegemaakt. Het slachtoffer in kwestie is destijds gelukkig wel gered. Dit desbetreffende bedrijf heeft aan onze oproep gehoor gegeven", aldus voorzitter Klaas Haan van de Stichting Veghel HartSave.

Hij praatte deze week de politiek in de gemeente Meierijstad bij over het reilen en zeilen van zijn organisatie. Ook Piet van Rooij van Rooi HartSave uit Sint-Oedenrode deed dat. In Schijndel is nog geen vergelijkbare organisatie, al zijn er wel AED's.

Cruciaal

Veghel HartSave heeft zelf 87 AED's in eigendom en die zijn stuk voor stuk aangemeld bij www.hartslagnu.nl. Bij het zogeheten HartslagNu-oproep-systeem zijn ook circa 170.000 burgerhulpverleners in Nederland aangemeld. Zij worden op basis van hun postcode opgeroepen bij een calamiteit via 112. Haan: ,,Samen met de AED en de burgerhulpverlener zijn we in staat om binnen een paar minuten op te treden, hopelijk levensreddend. De eerste minuten zijn cruciaal."

Het reilen en zeilen van Veghel HartSave komt morgen, zondag 15 april, aan bod tijdens een uitzending van Lifestyle Experience op RTL4, vanaf 14.30 uur. De herhaling is op zaterdag 21 april 2018 om 15.00 op RTL5. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement