Volledig scherm
Dré den Ouden bedacht 23 jaar geleden de Pietenslaapkame. © Jeroen Appels/Van Assendelft Fotografie

'Veghel is beter dan dat we denken'

VEGHEL - Aan de hand van vragen schetst een al dan niet bekende Veghelaar zijn of haar beeld van het dorp. Deze week is dat Dré den Ouden.

Voor Sinterklaas heeft Dré den Ouden (65) respect, maar veel meer gaat zijn hart uit naar Zwarte Piet, de figuur die kinderen blij maakt en hen zelfvertrouwen geeft. De voormalige cafébaas leeft van het plezier dat hij anderen kan bezorgen door in zijn vrije tijd op creatieve wijze aan allerlei plaatselijke initiatieven bij te dragen. Zelf bedacht hij 23 jaar geleden de Pietenslaapkamer, die sinds een paar jaar is aangevuld met het Pietenbureau. Dat betekent voor de Veghelaar, woonachtig in De Bunders, weer een volle agenda richting de komst van Sinterklaas. Hij verheugt zich weer op wat komen gaat, minstens zo erg als zijn doelgroep.

Winkel
,,Net-Iets-Anders is een woonwinkel op De Bunders, een locatie waar je zo’n zaak niet snel verwacht. Toch is er iets wat ze heel goed doen, want ze draaien alweer een tijdje prima. Mooi dat die ondernemers het hebben aangedurfd daar. Dat doet me denken aan mijn eigen pioniersgeest.”

Een compliment aan
,,Voor die grote groep vrijwilligers die de intocht van Sinterklaas in Veghel regelt. De mensen van de kleding, de schmink, de snoepzakken, de muzikanten en de 250 Pieten. En iedereen die ik niet heb genoemd, zoals de ondernemers. Het is een niet meer weg te denken en unieke intocht in onze eigen haven.”

Mooie herinnering
​,,Aan oud-burgemeester Ies Keijzer ten tijde dat ik een café wilde starten en een pand in het centrum zocht. Ik ging naar hem toe met de vraag hoe dit aan te pakken. Hij legde zijn ambtsketen af en gaf me vervolgens een waardevolle tip. ‘Als burgemeester kon ik je deze niet geven,’ zei hij later.”

Mooiste plek
,,Dat is het riviertje de Aa dat langs markante plekken door ons dorp stroomt. Laten we hier goed mee omgaan, er zuinig op zijn en ervan genieten.”

Veghels talent
,,Ik hoop dat Fabriek Magnifique blijft bestaan. Dat is een broedplaats voor talent, net als de Noordkade.”

Op de schop
,,Hoe we als maatschappij, en als dorp, omgaan met elkaar en elkaars spullen. Op de schop moet de manier waarop we overlastplegers aanpakken. Er zijn ouders die niet eens weten wat hun kinderen uitspoken. En hoe gaat het er aan toe op scholen? De jeugd lijkt soms totaal doorgeslagen. Laten we elk onze verantwoordelijkheid weer oppakken.”

Eeuwig zonde
,,Het vertrek van Ina Adema. Echt sund. Die had van de drie gemeenten Meierijstad kunnen maken.”

In één zin
​,,Veghel is beter dan dat we denken.”

Meierijstad