Volledig scherm
Philip van den Brand. © Van Assendelft Fotografie/ Jeroen Appels

'Veghel is verrassend veelzijdig, een plaats om trots op te zijn'

VEGHEL - Aan de hand van vragen schetst een al dan niet bekende Veghelaar zijn of haar beeld van het dorp. Deze week is dat Philip van den Brand.

Zijn naam zullen velen kennen: Philip van den Brand (46). Hij werd geboren in Uden, groeide op in Mariaheide en kwam in 1998 naar Veghel. Na een jaar ‘reisbureau’ rolde hij toevallig de journalistiek in en ging werken bij de Veghelse Courant en daaropvolgend vijftien jaar bij de Stadskrant Veghel. 'Omdat ik verhalen wil optekenen en delen. Dat zit diep van binnen en sommige mensen begrijpen dat', is zijn verklaring. Philip van den Brand werkt als vrijwilliger voor Skyline en is sinds een jaar communicatiespecialist bij Sligro Food Group. Zijn bijbaan als Piet Philippo hangt hij na 5 december weer voor elf maanden aan de wilgen.

Restaurant/café
,,De Gouden Leeuw is de mooiste kroeg van Veghel. We hebben er een kookclubje. Maar onze horeca is de laatste jaren enorm verrijkt, onder meer dankzij de inzet van de lokale ondernemers. Veghel is een goede voedingsbodem voor uitstekend gastheerschap en lekker eten. Binnenkort Montimar maar eens gaan afvinken.”

Winkel
,,Met de maskeractie van carnavalsvereniging de Kuussegatters, waarvan ik bestuurslid ben, kom ik bij vele winkeliers en dan valt me altijd weer op hoeveel mooie winkels met Veghelse ondernemers we hebben. Dan noem ik de bloemenzaak van Dick van Schie en Sport2000, een paar winkels om trots op te zijn. Willen we trouwens een mooi centrum houden, dan moeten we natuurlijk wel onze aankopen in Veghel doen.”

Een compliment aan
,,Al die vrijwilligers en ondernemers die in de luwte bijdragen aan het leuker maken van Veghel. Mensen die geen lintje krijgen, niet op de foto’s staan. Die wil ik allemaal een heel groot compliment geven.”

Ergernis
​,,De sociale media. Of eigenlijk die ongenuanceerde uitspraken, het commentaar dat kant noch wal raakt, van hen die alleen maar via het toetsenbord kritiek leveren. En dat terwijl er zo veel moois in Veghel gebeurt.”

Mooiste plek
,,Die zie ik als ik mijn hardlooprondje doe: de Aa-Broeken. Of een mooi rondje fietsen door Dorshout en dan via de Aa-Broeken terug naar huis. Of nog even door het Julianapark, want daar zouden nog veel meer evenementen mogen plaatsvinden.”

Op de schop
,,De Sluisstraat! En als ik het geld had, dan zou ik het Veghelse centrum meer naar buiten gekeerd maken. Het is nu zo naar binnen gekeerd.”

Eeuwig zonde
,,Als Zwarte Piet zou verdwijnen. Hij hoort bij de traditie en ik kan me als Piet Philippo daarom zo heerlijk uitleven.”

Meierijstad
,,Ik hoop dat het niet alleen een papieren project wordt. Belangrijk is dat het bestuur, de politiek en de burgers elkaar niet uit het oog verliezen.”

In één zin
,,Veghel is verrassend veelzijdig, een plaats om trots op te zijn.”

Meierijstad