Volledig scherm
Jan van Boxmeer bouwde de Blauwe Brabander na op schaal voor SIEMei. © Domien van der Meijden

Veghel krijgt Sik op Duits Lijntje: 'Zijn fluittoon heeft een mekkergeluid'

VEGHEL - Het was een lang gekoesterde wens van Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei) om na het restaureren en terugplaatsen van de laatste handbediende spoorwegovergang aan de Vorstenbosscheweg in Veghel, daar nog een fraaie aanvulling bij te hebben: een mooie oude locomotief.

Die wens gaat nu in vervulling. Piet van der Poel van SIEMei hierover: ,,We hebben er even over gedaan, hoor. Want we hadden eerst een oude locomotief op het oog die in de brandnetels stond te verpieteren bij vliegveld Deelen. Maar die moesten we zelf opknappen. Later kwam de Stichting Locomotor in beeld die al een rijdende loc in de aanbieding hadden. Zij hebben kennis en kunde in huis, en wij krijgen hem in bruikleen. Dat is helemaal mooi."

Mekkergeluid

De vergunningen zijn nu binnen in samenspraak met gemeente Meierijstad. ,,En dus kan ik nu het vervoer regelen. Met een rijdende loc, het is een Sik (locomotief uit 1935 met het nummer 252). Ze is gemaakt bij Werkspoor Amsterdam in 1935 en heeft tot 2003 dienst gedaan in Brabant. Hij kreeg de bijnaam Sik omdat zijn fluittoon een mekkergeluid heeft. Leuk, hè."

Voor SIEMei geeft de oude loc een mooie verbinding tussen het museum van de stichting op de Noordkade en oud materieel op het Duits Lijntje buiten de deur. ,,Dat is mooi voor educatieve doeleinden voor het voor Veghel zo belangrijke spoor dat Veghel met Den Bosch en Duitsland verbond."

Blauwe Brabander

Speciaal voor SIEMei heeft Jan van Boxmeer uit Mariaheide een oude loc in hout nagebouwd op schaal 1:20. ,,Dat is wel geen Sik, maar De Blauwe Brabander met een tender vol kolen. Die reden lang voor de Tweede Wereldoorlog nog op het Duits Lijntje", weet Van Boxmeer. ,,Ik heb er zeker een half jaar werk aan gehad in mijn werkplaats achter het woonhuis. Miniscuul heb ik alle details na gebouwd, nadat ik overal in Nederland informatie vergaarde over dit type locomotief. Onder meer in Gennip in het museum."