Volledig scherm
Na een intensieve voorbereiding komt om 13.30 uur de Veghelse haven in zicht. © Wilma Gosselink

Veghel viert de komst van Sinterklaas zoals altijd (video)

VEGHEL – Het Sint Nicolaas-comité weet tot in detail hoe een regionaal befaamde Sinterklaasintocht te organiseren en liet dat zondag maar weer eens zien. Honderden bezoekers waren naar de passantenhaven gekomen om Sinterklaas binnen te zwaaien en te zingen en het werd een feest zoals al vele jaren.

Geen dranghekken, behalve om mensen niet in het water te laten vallen, en ook geen bijzondere veiligheidsmaatregelen. ,,In Veghel willen de mensen het graag zo,” vertelt wethouder Jan Goijaarts vanonder zijn paraplu en bevestigt dat er geen signalen zijn geweest om de traditionele aanpak anders te gaan doen.

In dezelfde rij staat burgemeester Marcel Fränzel in gesprek met Mies Jonkers, de man die zich al een halve eeuw inzet voor de Veghelse versie van de intocht. Even later volgt er een warm weerzien tussen de Goedheiligman en Jonkers, die de kou, het is een paar graden boven vriespunt, en de motregen trotseerde om er weer bij te zijn.

Pakjesboot
BD kreeg van hoofdpiet Philip de unieke kans om zondag mee te varen op Pakjesboot 1 en doet daarvan maandag verslag in de krant. We mochten een kijkje nemen bij de voorbereidingen en waren zondagmorgen al vroeg op de plek waar 200 figuranten en tientallen vrijwilligers aan de slag gingen om deelnemer te worden aan het mooiste kinderfeest van ons land. Wat gebeurde er nadat Sinterklaas de groep toesprak en zei: ,,We zijn hier niet voor onszelf, wij moeten zorgen dat alle kleintjes een prachtige dag gaan krijgen!”

Volledig scherm
Tussen Spanje en Veghel af en toe even de dansjes oefenen. © Wilma Gosselink
Volledig scherm
‘Zonder jullie is er geen mallemoer aan,’ deelt Sint zijn Veghelse hoofdrol. © Wilma Gosselink
Sinterklaas kwam zondag 13 november aan in Veghel.

Meierijstad