Volledig scherm
Klaas Haan. © Van Assendelft Fotografie

'Veghel was het begin, is het leven, en zal voor mij de toekomst blijven'

VEGHEL - Aan de hand van vragen schetst een al dan niet bekende Veghelaar zijn of haar beeld van het dorp. Deze week is dat Klaas Haan.

Waar te beginnen met de lijst vrijwilligerswerk van Klaas Haan (66), geboren in Groningen en sinds 35 jaar Veghelaar. Dan kiezen we voor de Stichting Veghel Hartsave, de organisatie die Haan tien jaar geleden oprichtte en waarmee hij, zo is de hoop, over niet al te lange tijd het netwerk van geplaatste AED’s (draagbaar apparaat om in te zetten bij hartproblemen) over de gemeente Veghel kan sluiten. Klaas Haan werkte drie decennia als Hoofd BHV bij de Rabobank en kon vervroegd met pensioen. Zo ontstond er veel tijd voor vrijwilligerswerk. ‘Calamiteiten en hulp aan de medemens’ houden hem nog immer vele uren per week weg van de geraniums.

Restaurant
,,Met dochter en schoonzoon op restaurant Hertog Jan kom ik daar natuurlijk vaak. Ik ben erg trots op die twee. Als opgeleid gastronoom/sommelier ben ik best wel een beetje kritisch, maar in Veghel is er voor mij keus genoeg. Een goed visrestaurant kan er eigenlijk nog wel bij.”

Winkel
,,Met de aanpassing van het parkeerbeleid is er voor het Veghelse centrum een goede stap gezet. Nu zouden alle winkeliers zich nog achter één plan moeten scharen, dan kun je echt doorpakken. Mijn vrouw en ik doen onze boodschappen met name in ons eigen dorp.”

Een compliment aan
,,De Veghelse politiek en de gemeente, want dankzij subsidiegelden in 2015 zijn we hard op weg om de laatste witte vlekken, met name de kleine kernen, te kunnen voorzien van AED’s.”

Mooiste plek
​,,Dat is aan de ene kant de Noordkade, waar prachtige dingen gebeuren. Maar dat kan ook het centrum en de Markt worden als de locaties goed (toekomstgericht) en snel worden ontwikkeld en de Hoogstraat tot verbinding gaat leiden.”

Op de schop
,,De hele Hoogstraat. Maak van die verbindingsweg tussen het centrum en de Noordkade een prachtige boulevard. Vervang dat saaie straatbeeld door dat van een aantrekkelijk groen en gezellig winkel- en verblijfsgebied, zodat het een vanzelfsprekende wandel- en mogelijk fietsroute wordt.”

Eeuwig zonde
,,Als mensen al heel lang van plan zijn praktische kennis te willen vergaren om hun medemens in nood te helpen, maar daar nog steeds niet aan zijn toegekomen. Die kunnen zich elk moment bij ons melden via info@veghelhartsave.nl“

Meierijstad
,,Een succesvolle nieuwe gemeente hangt niet alleen van de politiek of de ambtenarij af. Ook de burgers spelen een grote rol met hun inzet om er samen iets moois van te maken. De drie huidige gemeenten hebben elk hun kwaliteiten. Die moet je samenbrengen, net als de mensen.”

In één zin
,,Veghel was het begin, is het leven, en zal voor mij de toekomst blijven.”

Meierijstad