Volledig scherm
Aldwin van Hooft uit Eerde. © Jeroen Appels/Van Assendelft Fotografie

'Veghel wil écht vooruit'

VEGHEL - Aan de hand van vragen schetst een al dan niet bekende Veghelaar zijn of haar beeld van het dorp. Deze week is dat Aldwin van Hooft.

Aldwin van Hooft (46) kijkt vaak met bovengemiddelde belangstelling naar de bouwontwikkelingen in zijn gemeente. Geen wonder, want de geboren Eerdenaar koos ervoor architect te worden, net als zijn vader. Momenteel werkt hij aan een ontwerp voor het bezoekersgebouw op de Vlagheide en nabij de Koevering, de plek waar hij als kind graag speelde en waar de Koeveringse molen moet herrijzen. Van Hooft was bestuurslid bij ondernemersclub GOC en is als vrijwilliger actief in het verenigingsleven. De architect woont met zijn gezin in het Veghelse centrum.

Restaurant
,,Wat jammer dat de Synagoge de deuren heeft moeten sluiten. Gelukkig heeft Veghel veel te bieden, zoals bijvoorbeeld het P’rooflokaal. En bij Vlas & Graan is het ook heel goed toeven. Wat echt een aanwinst is in het centrum? De Koffieleut.”

Winkel
,,Een opvallende winkel vind ik Estivo, de winkel van Patrick en Barbara. Ze zijn altijd bezig om met iets nieuws te komen, de collectie aantrekkelijk te maken, weer iets te verbeteren. En Bek Boeken blijft leuk om bij binnen te lopen. Maar het meest kom ik bij Sport2000, een hele fijne zaak.”

Een compliment aan
,,Al die vrijwilligers van de Stichting Koeveringse molen. Wat die al aan werk hebben verzet om de in de laatste oorlog vernietigde molen weer opgebouwd te krijgen! In 1299 werd de standerdmolen gebouwd, met pijlers op zowel Veghelse, Schijndelse als Rooise bodem. Stel je eens voor dat die molen daar straks weer draait, als symbool van verbinding.”

Mooiste plek
,,De tuin van de Zusters Franciscanessen, en dan met name die lange rij scheefgegroeide platanen langs het pad. Jarenlang heeft de wind daar vrij spel gehad. Lang geleden stond ik bij de zusters aan de deur met de vraag of ik onze verdwaalde voetbal uit hun tuin mocht halen. Die was over ‘de gracht’ geknald. Eenmaal in de tuin raakte ik onder de indruk van die imposante bomenrij.”

Op de schop
,,De nabije omgeving van zwembad De Beemd. Het is een naar binnen gekeerd pand op een heel anonieme locatie. Er is ook geen sprake van een mooie verbinding tussen het Julianapark, het centrum, het theater en het stadhuis.”

Eeuwig zonde
,,Het vertrek van het Zwijsen College uit het centrum naar het sportpark. Daarmee ging er ook een flink stuk bedrijvigheid verloren. Dankzij nieuwe evenementen en de verplaatsing van de kermis komt dat weer wat terug. Daar zijn horeca en winkeliers ook bij gebaat. Hopelijk pakt de gemeente door.”

Meierijstad
,,Dat wordt een gemeente met drie verschillende karakters. Als men elkaars kwaliteiten weet te benutten, te versterken ook, dan kan er iets heel moois ontstaan. Ik heb er wel vertrouwen in.”

In één zin
,,Veghel wil écht vooruit.”

Meierijstad