Deelnemers van team Rembrandts van het Zwijsen College: Van links naar rechts begeleider Joris de Graaf, Jasper en Robin. In het midden Eefje en Mei. Onder Iris en Tamara.
Volledig scherm
Deelnemers van team Rembrandts van het Zwijsen College: Van links naar rechts begeleider Joris de Graaf, Jasper en Robin. In het midden Eefje en Mei. Onder Iris en Tamara. © Franka Willems-Netten

Veghelse leerlingen strijden met Team Rembrandts in Amerika in robotwedstrijden

UPDATEVEGHEL - Team Rembrandts, waaronder 11 leerlingen van het Zwijsen College, vliegt maandag naar Washington, Amerika om mee te doen aan de FIRST Robotics Competition. Uit het gesprek met leerlingen van het Zwijsen College en hun begeleider Joris de Graaf blijkt dat het niet alleen om de robotstrijd gaat.

Team Rembrandts bestaat dit jaar uit een grote groep studenten van Fontys Eindhoven, zo'n 15 VWO leerlingen van het Zwijsen College en 3 leerlingen van het Heerbeeck College (Best). Wereldwijd bouwen zesduizend teams in 6 weken tijd een robot. 

Tijdens de robot presentatie zag het Nederlandse team vorige week voor het eerst de video reveal van hun robot 'Metric'. Iris Kerkhof en Eefje van Wershoven waren zeer positief . Tamara Hanegraaf zegt: ,,De video was veel beter dan vorig jaar en dat moet ik van de robot zelf nog zien." Vorig jaar was Hanegraaf er ook bij toen het team een award en competitie won. ,,Ik had vorig jaar niet gedacht dat ik zou huilen als we zouden winnen. Nou, ik heb heel lang zitten janken!” 

Leerzaam

Begeleider Joris de Graaf: ,,Het is een technisch spel met een achtbaan van emoties en spanning. Stel dat een accu uitvalt! Maar ook de tijd in Nederland vraagt veel inzet van het team. Er zijn studenten die hun studie er een jaar voor stilleggen. Bedrijven willen wel sponsoren, maar er ook wat voor terug. Het is veel meer dan deze wedstrijd in Amerika."

Tamara vervolgt: ,,Doordat we met verschillende doelgroepen te maken hebben, zowel kinderen als directeuren van bedrijven, steken we ook op sociaal gebied heel wat op. En je leert presenteren. Voor organisatie First moet je namelijk aan een jury laten zien hoe je jongeren voor techniek interesseert. En alles in het Engels." 

Voorbereiden

In Europa is geen competitie en daarom doet het team mee aan de Palmetto Regional Robotics competitie in Myrttle Beach (South Carolina). Daarna strijden ze nog in de Orlando Regional (Florida) voor een ticket in de 'Worlds', met tienduizenden toeschouwers. 

Een schooljaar rond waren studenten en leerlingen in een loods in Vorstenbosch bezig met de voorbereidingen van deze wedstrijden. De loods was beschikbaar gesteld door een enthousiaste vader van een leerling van vorig seizoen. Daardoor was het mogelijk om het speelveld in hout na te bouwen. 

Bekijk hieronder de reveal van robot Metric.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement