Volledig scherm
Brownies & Downies in Veghel. © Brownies & Downies

Veghelse lunchzaak Brownies & Downies na België ook in Zuid-Afrika

VEGHEL/ZUID-AFRIKA - Wat ooit begon als als een lunchzaak in Veghel, lijkt uit te groeien tot een wereldwijdconcept. Broodjesketen Brownies & Downies opent maandag 8 februari haar eerste zaak in Zuid-Afrika. Om precies te zijn in Kaapstad.

Wendy Vermeulen uit Vlijmen verhuist met het lunchcafé mee naar Afrika en gaat er de scepter zwaaien. In tegenstelling tot de locaties in Nederland en België, waar in november de eerste zaak opende, wordt er in Zuid-Afrika ook ontbijt geserveerd. "We zitten in het businessgedeelte van de stad", vertelt zij. Daarom is het café al vanaf 06.30 uur geopend.

Het idee om ook een locatie in Zuid-Afrika te openen, komt ook van Vermeulen zelf. Tijdens een stage als sociaal pedagogisch hulpverlener in Zuid-Afrika merkte zij op dat mensen met een beperking er naar de achtergrond werden gedrukt. Daarop benaderde zij eigenaren Thijs Swinkels en Teun Horck en zodoende ging het balletje rollen. "Ik wil de Zuid-Afrikanen laten zien dat mensen met een beperking heel veel kunnen", aldus Vermeulen.

Brownies & Downies is een concept waarbij verstandelijk en lichamelijk beperkten werken in een lunchzaak. Daarbij wordt gekeken naar hun mogelijkheden in plaats van beperkingen.

Meierijstad