Volledig scherm
De kring rond tafel © Wilma Gosselink

Veghelse schrijfkring vindt plezier belangrijker dan presteren

VEGHEL – Ooit begon het met leeskringen. Daaruit ontstonden, ook in Veghel, schrijfkringen en taallesgroepen. In eerste instantie voor laaggeletterden, maar inmiddels zijn er ook deelnemers aangeschoven die wel eens wat verder willen komen dan een boodschappenlijstje of een formulier invullen. Hun belangstelling gaat uit naar het creatieve schrijven en het verwoorden van gevoelens en niet alledaagse voorvallen. Dinsdag werd in het oude raadhuis een serie van acht bijeenkomsten afgesloten. Maar er komt een vervolg.

Het initiatief is ontstaan dankzij samenwerking van de Veghelse bibliotheek en de gemeente en Ons Welzijn. De Antwerpse Ilvie (37), de Roemeense Ella (46), de Marokkaanse Fouzia (41) en Querin (54) die in Indonesië werd geboren, zijn enkele van de deelnemers aan de schrijfkring en allesbehalve hulpbehoevende analfabeten. De dames spreken goed Nederlands, maar hebben zich aangesloten om de taal nog beter te leren schrijven. "Om goed te kunnen communiceren moet je de juiste woorden kunnen vinden, zoals bij je gevoelens, en die dan ook nog goed opschrijven. Voor mij geldt dat ik heel goed kan praten, maar het ontbreekt me aan durf om gevoelens op te schrijven. In deze kleine groep kan ik dat prima oefenen", vertelt Ella.

De begeleiding van de schrijfkring wordt na de zomerperiode overgenomen door stadsdichter Miriam Storck. Mieke Hollander, taalprofessional van TaalBalans, gaf het stokje vandaag aan haar over.

Meierijstad