Volledig scherm
© anp

Veghelse varkenshouder bestraft voor verwaarlozing dieren

ERP/VEGHEL - Een 48-jarige Veghelse varkenshouder is donderdagochtend door de politierechter bij verstek veroordeeld voor het ernstig verwaarlozen van varkens op zijn bedrijf in Erp. 

De man kreeg een taakstraf van honderd uur, waarvan twintig voorwaardelijk. Zijn bedrijf, de VOF, werd beboet met tienduizend euro waarvan de helft voorwaardelijk.

Afwijkingen

De zaak kwam aan het rollen toen vorig jaar september bij slachthuis De Wit in Geldrop dertig varkens werden gelost. Een inspecteur van de NVWA, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, constateerde bij vijf dieren afwijkingen. De vrachtwagenchauffeur verklaarde dat hij de dieren bij een bedrijf in Erp had geladen en dat hij er daar twee had achtergelaten omdat die volgens hem niet te transporteren waren. 

Een bezoek aan het bedrijf in Erp bracht aan het licht dat daar veel meer dieren verwaarloosd waren. Ook lag er een dood varken dat door de anderen aangevreten was. Achttien varkens werden in de centrale gang gelegd. Tien daarvan werden door een dierenarts van de NVWA en de eigen dierenarts van de Veghelaar meteen geëuthanaseerd. 

De man, die volgens de politierechter twee maal eerder door de economische politierechter was veroordeeld, verklaarde tegenover de politie niet te hebben geweten dat zijn dieren er zo ernstig aan toe waren. Hij bezocht de stal iedere dag en hij was de enige die ze verzorgde.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement