VIDEO: Een paard in de gang bij De Watersteeg in Veghel

VIDEOVEGHEL - Er staat een paard in de gang. Niet bij buurvrouw Jansen, maar bij de 100-jarige Driek Manders die in De Watersteeg in Veghel woont. Anika Tissen komt regelmatig met haar pony's Lola en Oprah langs in de woongroepen. De paardjes maken de tongen los. Ze zijn een mooie therapie voor mensen die wat vergeetachtig worden.

Een niet alledaags tafereel. Er stopt een auto met paardentrailer voor de deur bij woonzorgcentrum De Watersteeg in Veghel. Anika Tissen uit Den Bosch stapt uit, samen met haar stagiaire Iris. Ze heeft in Schijndel aan het Nonnenbos haar twee pony's Lola (7) en Oprah (18) rondlopen. Ze zijn speciaal getraind om kalm en rustig in woonhuizen te opereren. De twee paardjes (Shetlanders) hebben zelfs een eigen klapdeuren- en liftdiploma. Daar schrikken ze niet van.

Het bedrijf heet Transformatie met Paarden. Daarnaast heeft Anika nog het bedrijfje Transitie-Zorg. Met de paarden doet ze therapie bij ouderen met geheugenverlies of een geriatrische achtergrond. Maar ook mensen met een beperking helpt Anika met haar paardentherapie. ,,De ontmoeting met paarden roept allerlei emoties op bij de bewoners. Niet zelden wonen hier mensen met een boerenachtergrond. Zo komen er hele gesprekken op gang. Mijn paarden zijn een manier om herinneringen aan vroeger bloot te leggen en het contact met geriatrische patiënten op gang te brengen."

Volledig scherm
Iris praat met Driek Manders (100-jarige) over de pony en vroeger. © Domien van der Meijden

Meierijstad