Volledig scherm
Het monument aan het kanaal in Zijtaart. © Max van der Heijden/ BD

VIDEO: Jong en oud herdenkt gesneuvelde soldaten in Zijtaart

ZIJTAART - In een zonnig Zijtaart vond woensdagmiddag de dodenherdenking plaats. Twee leerlingen van groep acht van de Edith Stein school uit Zijtaart legden net als waarnemend burgemeester Marcel Fränzel een bloemstuk bij het herdenkingsmonument aan het kanaal. Tevens werd er in een aantal toespraken stilgestaan bij de oorlog.  

De dodenherdenking is in Zijtaart al een aantal jaar in april. Dit omdat 4 mei in de meivakantie valt. Organisator Ad van Nunen wil het herdenken levend houden door basisschoolleerlingen te betrekken bij de herdenking. Vandaar dat hij de leerlingen van groep acht bezocht op school en daar iets vertelde over de oorlog in Zijtaart. 

Vier groepjes van twee leerlingen hielden, net als burgemeester Fränzel en Van Nunen, een toespraak over de oorlog. Daarin riepen ze bijvoorbeeld op om te blijven herdenken, respect te hebben voor elkaar en geen oorlog te voeren. Ook mochten twee leerlingen een bloemstuk bij het monument neerleggen. Dat Sterre van Dinter daarvoor werd uitgekozen, was eigenlijk puur toeval vertelt ze: ,,Ik had zelf geen fiets dus ik moest achterop bij de juf en daarom moest ik de bloemen vasthouden. En toen mocht ik de bloemen er ook neerleggen." 

Net als van Dinther legden ook waarnemend burgemeester van Meierijstad Marcel Fränzel en enkele anderen een krans of bloemen bij het monument.  De dodenherdenking vindt in Zijtaart altijd plaats bij het monument voor zeven Nederlandse soldaten, die om het leven kwamen bij de Duitse invasie op 11 mei 1940.